Stefanović: Konačan dogovor uz poštovanje Ustava

Sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima je postignut jer su od Evropske unije dobijena jemstva za slobodno kretanje srpskih građana sa Kosova i Metohije u Srbiju i iz Srbije sa automobilskim tablicama i dokumentima Srbije, rekao je Stefanović novinarima u Briselu.

"Kad nadležni organi usvoje ovaj dogovor, on će tada i biti primenjen"
, dodao je on.

Stefanović je naglasio da se sporazumom o zajedničkom upravljanju prelazima koji je usvojen posle "teških pregovora, ali na predlog srpske strane, onemogućeno prejudiciranje statusa Kosova".

Prelazi Jarinje i Brnjak će, dodao je, imati poseban status i biti pod nadležnošću Euleksa.

"Svi prelazi će biti jedinstveni, dakle neće biti dva prelazna punkta i neće biti obeležja samoproglašene prištinske vlasti na njima
", objasnio je Stefanović, istakavši da će na pelazima biti
srpska policija i službenici ministarstva finansija Srbije.

Sa prištinske strane će, po objašnjenju Stefanovića, biti samo "carinski svedoci" koji će posmatrati delovanje Euleksa na Brnjaku i Jarinju i takođe na ostalim punktovima.

Euleks će imati potpuno izvršna ovlašćenja na Jarinju i Brnjaku, saglasno akcionom planu koji je za tu evropsku misiju 2008. usvojio Savet ministara EU.

Tekst dogovora je složen, rekao Stefanović, ali u potpunosti odražava interese države Srbije, jer je njime potvrđena i ranija odrednica Unmika da je Kosovo jedinstvena carinska teritorija što apsolutno ne prejudicira bilo čime status Kosova.

Postignuti aranžman ne pokriva bilo kakve fiskalne i dohodovne odredbe, kazao je Stefanović. Sporazum predviđa i sklapanje tehničkog protokola sa EU koji će posebno potpisati Srbija sa EU a
posebno prištinske vlasti s EU.

(old_image)

Stefanović naglasio da je sa sa EU postignut čvrst dogovor i da ovaj sporazum ne može imati bilo kakve nepovoljne posledice po srpske građane koji žive na Kosovu i Metohiji, a koji koriste automobilske tablice i dokumenta Republike Srbije.

On je predločio da je sporazum takođe potvrdio Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, jer će policijska i službena lica Srbije biti na administrativnim prelazima na Kosovu.

O fiskalnim i temama prihoda će se naknadno postići dogovor.

Raniji punktovi prema Brnjaku i Jarinju, a to su Tabalije i Rudnica, više neće postojati. Time je, po rečima Stefanovića, potpuno obesmišljen pokušaj da se administrativna linija prikaže kao državna granica.

"Na prelazima neće biti nikakvih državnih obeležja, svi građani će slobodno putovati, a odbijeni su svi zahtevi Prištine da se postave obeležja samoproglašene nezavisnosti Kosova"
, rekao je Stefanović.

On je želeo da posebno naglasi da administrativna linija nije državna granica, niti su administrativni prelazi državni prelazi.

U samom tekstu sporazuma stoji u posebnoj naznaci da "jedna strana liniju prepoznaje kao granicu, a druga kao administrativnu liniju" i zato se u nacrtu teksta sporazuma upotrebljava skraćenica IBM što prema tumačenju nadležnih u Savetu ministara EU može biti i naznaka za border - granica i boundary - linija.

Stefanović je rekao da je bilo razgovora i o regionalnom predstavljanju Prištine i da se to odnosi na regionalne inicijative na kojima bi učestvovala prištinska strana, ali Srbija traži da se u dogovoru neizostavno naglasi da se time obavezno mora poštovati Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, a Priština to za sada odbija.

On je podvukao da Srbija ne može da prihvati nikakvu "simetriju" Prištine i nezavisnih država.

BRISEL, 3. decembar 2011. (Beta)

Pogledajte još