Moj život i svet

Nisam znao da iza brda našeg sela postoji neki drugi svet.

Izložba slika i monografija Dušana Jevtovića "Moj život i svet" predstavljena je u utorak, 4. novembra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu.

"Rođen 1925. godine u selu Gornja Trnava kod Prokuplja, Jevtović slika od 1956. godine. Njegove teme su narodni običaji, slave, svetkovine, nepogode, nesreće i uopšte život, u prepletima frizova ljudi izraženih gestova, koji su metafora kolektivnog duha i snage ljudskog mnoštva u dobru i u zlu.“

Reči su Nine Krstić, direktorke Muzeja marginalne umetnosti u Jagodini, koji i poseduje značajnu zbirku slika Dušana Jevtovića. Nina Krstić je i autor monografije o umetniku.

Izložbu je otvorio Nebojša Bradić, ministar kulture, a Ministarstvo kulture Republike Srbije je i pokrovitelj celog projekta.

"Biti savremen toliko dugo, i stvarati s tolikim entuzijazmom odlika je samo velikih umetnika, a samim tim i njihov značaj za nacionalnu kulturu postaje sve veći. Upravo to je i ono čime se Evropi uvek možemo predstaviti kao narod sa bogatom kulturom i tradicijom. Šta nam drugo preostaje nego da umetniku poželimo još puno godina ovako uspešnog stvaralaštva."

Dušan Jevtović je na kraju promocije pored svog štafelaja, radnog stola s paletom, bojama i četkicama, koji je za ovu priliku donet u "Cvijetu" potpisivao monografije.

Izložba će biti otvorena do nedelje, 9. novembra 2008. godine. Jeste Jevtovićev svet tamo negde preko brda, iza njegovog sela, ali zato je Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić" na brdu na Kalemegdanskoj tvrđavi, pa uživajte...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još