Održana još jedna Noć knjige

Šesta Noć knjige, osim u Beogradu, održana je i u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu, Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Loznici, Požarevcu, Jagodini, Pirotu, Šapcu i Vršcu. Bogat program i lepo vreme doprineli su dobroj atmosferi u kojoj je učestvovalo i više od četrdeset domaćih pisaca.

Ono što je bilo primetno jeste da su posetioci dolazili sa dugim spiskovima knjiga koje su želeli da kupe. Dobra organizacija i dostupnost podataka na sajtovima Lagune i knjižarskog lanca Delfi uticali su na veliko zadovoljstvo posetilaca koji nisu morali dugo da čekaju u redu. Bilo je i onih koji su došli samo da razgledaju, ali ni oni nisu mogli da odole kupovini po izuzetnim uslovima od 25 do 40 odsto popusta za kupovinu jedne, dve, tri, četiri ili više knjiga koje je obezbedila Laguna i 20 odsto popusta na knjige ostalih 46 izdavača koji su se priključili manifestaciji. Pored pogodnosti pri kupovini svi kupci su dobili i vredne poklone.

Noć knjige iz godine u godinu ima sve bolji status i veliki broj posetilaca, a prednost se ogleda i u činjenici da se knjižare Delfi nalaze na najboljim lokacijama u gradovima koji učestvuju u događaju, ulaz je besplatan, a zabava zagarantovana. Ovogodišnji program upotpunile su etno-grupe „Nit“ i „Čudesmo“, a šesnaest članova udruženja za očuvanje starih zanata „Beli orlovi“ pozivalo je posetioce u knjižare. Ispred knjižare u Knez Mihailovoj ulici organizovano je slikanje za naslovnu stranu romana „Pixie“ i druženje sa autorkom Mimi Vlaović, dok je Zoran Nikolić u knjižari Delfi SKC govorio o tajnama Beograda, a Isidora Bjelica je uručila nagrade dobitnicama koje su napisale najbolju priču o preljubi inspirisanu „Romanom o preljubi“. Veliki broj pisaca uveličao je ovu manifestaciju svojim prisustvom: Vlada Arsić, Dejan Lučić, Olivera Ptica, Nenad Cvetičanin, Viktor Lazić, Mirjana Mitrović, Žaklina Kiš, Nebojša Jovanović, Ivan Zlatković, Aleksandar Ignjatović, Ivan Jovanović, Ivana Mihić, Dušan Veličković, Nenad Gajić, Natalija Dević, Branko Čanković, Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Vanja Bulić, Iva Štrljić, Miša Aleksić, Jovan Ćirilov, Dušan Miklja, Mirjana Đurđević, Zorica Kuburović, Jelena Ranković, Ljubivoje Ršumović, Zorica Karanović, Mirjana Novaković, Tanja Janković, Ana Đokić, Uroš Petrović, Ratko Adamović, Igor Marojević, Vladimir Kecmanović.
Posetioce u Novom Sadu pored šarmantne voditeljke Nataše Ilić dočekali su Vesna Dedić i Vanja Čobanov, a posetioce je zabavljao ansambl „Vojvođanski klas“. U Nišu su se sa svojim sugrađanima ponovo sreli Dejan Stojiljković i Bane Janković, dok je u Kragujevcu gostovao Nenad Gajić, a u Knez Mihailovoj, Pančevu i Zemunu Jelena Bačić Alimpić.

(old_image)

Povodom manifestacije "Noć knjige" izdavačka kuća Laguna je organizovala je nagradni konkurs za sve kupce. Za konkurs „Moje čitanje“ potrebno je da prikaz knjige koju ste kupili u Noći knjige dostavite do 15. jula u knjižari u kojoj je knjiga kupljena. Uz prikaz je potrebno dostaviti i popunjen isečak kupona. Najbolje prikaze izabraće stručni žiri, a dobitnici će biti proglašeni 19. jula. Vredne nagrade – reprezentativna polica iz Jasena sa knjigama sa Lagunine aktuelne top-liste i dva ajpoda iz iStylea biće uručena dobitnicima 23. jula u Delfi Caféu u SKC-u, Ulica Kralja Milana 48. Najuspešniji i najzanimljiviji prikazi biće objavljeni na Laguninom sajtu.

Među knjigama koje su se najviše tražile u Noći knjige su „Pismo gospođe Vilme“, „Ti si meni sve“, „Simeonov pečat“, „Imam tvoj broj“, „Duge noći i crne zastave“, „Sjaj u oku zvezde“, „Američki derviš“, „Ruska zima“, „Ples sa zmajevima“, „Sunce meni, sunce tebi“, „Avanture nevaljale devojčice“, „Sve što smo prećutali“, „Ringišpil“, „Igra prestola“… a u toku trajanja Noći knjige kupci su mogli uštedeti i po nekoliko hiljada dinara po kupovini.

U tradicionalno dobroj atmosferi pored velikih popusta posetioci su dobili i brojne poklone pri svakoj kupovini. Svaki kupac je dobio vaučer u vrednosti od 5 hiljada dinara koji je obezbedio Klub Satelit Zlatibor, strip Veseli četvrtak, kozmetički proizvod parfimerija Diva, vaučer za plovidbu četiri osobe Dunavom i Savom Jahting klub Kej i kesicu nove antistres linije Grand kafe. Za kupovinu preko 3 hiljade dinara uz ovaj paket poklona kupci su dobili i jedan od proizvoda: vinarije Mačkov podrum, Vode Vrnjci, Imleka, Avona, Lusha, Danubiusa, Karotena, Golden Rouza, Revlona i Evolušna. Ovu manifestaciju su podržali Telekom Srbija i Alfa banka, kao i mnogi drugi prijatelji manifestacije.

Šesta Noć knjige završila se tačno u ponoć i još jednom je dokazala da se u Srbiji bez obzira na krizu čita. Sledeća Noć knjige je 14. decembra.

Pogledajte još