Znate ko se vratio?

Urbana legenda i šmeker nekog drugog Beograda. DJ i trgovac čelikom. Sedamdesete, osamdesete, danas. Ovde i tamo. Sve to ujedinjeno u “Rokanju“ i “Žuru“ jeste Boban Petrović! Ako je sedamdesetih/osamdesetih godina prošlog veka (uh, kako to zvuči?!) neko smatran zvezdom noćnog života Beograda, onda je to bio Boban Petrović.

Uobičajeno ime i prezime za jednog neobičnog čoveka. Svirao je klavir i igrao fudbal. Bio DJ, lider grupe “Zdravo“, pravio najbolje žurke u gradu i otvarao najpoznatija mesta za provod. Sa top lista je skinuo tada nedodirljivo Bijelo dugme i upoznao jednu malu sredinu sa disko i fanki zvukom. Pesmama i spotovima sa albuma "Žur" osvojio je Evropu.


Noćni život i bestseler

Petnaest neprospavanih godina zvuče sasvim logično kada jedna osoba stvara klupske hitove kojima usmerava noćni život Beograda, piše bestseler koji u knjižare dovodi i one koji tu retko zalaze (roman “Rokanje“), druži se sa “opasnim momcima“ i “šeta“ najbolje gradske cice...

Ne iznenađuje da takav “lik“ u jednom momentu tesnu beogradsku vrevu zameni svetskom. Tako je Boban Petrović svoj svet premestio na relaciju Marbelja-London-Njujork, a klupsku scenu proširio na svet biznisa.

Pre dvadesetak godina, Petrović se otisnuo u svet prodaje čelika, ne ostavljajući klubove i muziku iza sebe. Pored trgovine, ljubav prema fudbalu stavio je na test turbulentnim vođenjem španskog fudbalskog kluba Marbelja. A ljubav prema muzici nastavio je stvaranjem nezavisne izdavačke kuće zajedno sa ćerkom Anom.

Bob je opet u gradu

Kada se pre dve godine pesma “Prepad“ sa albuma “Žur“, na iznenađenje svih, vratila na radio talase i usijane plesne podove beogradskih klubova, bilo je jasno: Bob će se vratiti.

U najavi njegovog predstojećeg druženja sa fanovima – mlađim, koji sada žive “Žur” i “Rokanje”, i nešto starijima, iz “onih vremena” kada su Bob i ekipa “žarili i palili gradom” – piše sledeće:

- Mit noćnog života prestonice se vraća na velika vrata reizdanjima popularnog bestseler romana “Rokanje“ i po prvi put na CD-u objavljenog albuma “Žur“, koji je specijalno remasterovan i prilagođen audio standardima današnjice.

Nakon, trideset godina Boban Petrović će, izgleda, zaista pokušati da se vrati na gradsku scenu.

U četvrtak, 18. decembra, u 19h, svi koji svrate u knjižaru “Akademija“ (Knez Mihajlova 35) biće u prilici da dođu do svog primerka svedočanstva jednog vremena kroz roman “Rokanje“ i osveženog izdanja albuma “Žur“. I sve to sa potpisom Bobana Petrovića!

Takođe, eto i prilike da se mladi klaberi informišu kako je izgledao noćni život Beograda na samom početku, kada su srpske diskoteke oduševljavale čak i Njujorčane. A danas “to“ izgleda ovako...

Katarina Milovanović

Pogledajte još