Darko Rundek i Kargo orkestar

Cela sala na nogama od prve pesme – to baš i nije česta pojava na koncertima u "Sava centru". Kada to uspete, kao što je sinoć pošlo za rukom Darku Rundeku i njegovom "Kargo orkestru", spektakl je zagarantovan.

Tako nešto je, doduše, moglo da se nasluti i nekoliko dana pre koncerta, kada je objavljeno da su sve karte planule. Ne samo to – kao da je svaki milimetar u dvorani bio „rasprodat“, u hali koja zvanično prima nešto više od 3.800 ljudi bilo je preko 4.000 duša. A kad je odmah na početku krenula „Ena“ buka je postala zaglušujuća. Kao da je ceo "Sava centar" nastupao, sa bine se samo dirigovalo. Pošto je odavno koncertno promovisao poslednji studijski album, Rundek je ovoga puta sa svojim bendom priredio „best of’ repertoar iz svih faza svoje karijere i to je publika, očekivano, prihvatila sa oduševljenjem.

U prvoj polovini koncerta dominirale su numere sa solo albuma – „Ista slika“, „Ay Carmela“, „Zumbul“, sve je proključalo uz „Makedo“. Ni ovoga puta nije zaboravljen veliki Milan Mladenović, čula se pesma koju je Darko pre nekoliko godina otpevao na tribjut albumu EKV-a „Jako dobar tatoo“ – „Kao da je bilo nekad“. Ovacije je, uz Rundeka, dobila i violinistkinja u telu muškarca Izabel, kao i nekoliko članova benda koji su izveli maestralne vokalno-plesne solo tačke. Pesme „Ruke“ i „Ljubav se ne traži“ ostavljene su da prave društvo hitovima Haustora „Ulala“, „Uzalud pitaš“ u drugom satu koncerta, a pred „napuštanje bine reda radi“ sve je buknulo uz „Apokalipso“.

Najavljeno gostovanje frontmena sarajevske grupe „Letu štuke“ Dina Šarana ostavljeno je za bis, a čula se, naravno, njihova pesma „Sunce“ koju su na svom prvencu snimili upravo sa Rundekom. Ipak, kao da su svi čekali da počnu da recituju „Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol…” – ne može Rundekov koncert da prođe bez „Šejna“.

Još jednom je bina ostala prazna, da bismo, za sam kraj, pred povratak u kišnu decembarsku noć ogrnuli „Šal od svile“. Za pravi „Greatest Hits“ karijere Darka Rundeka falile su još, recimo, „Bi mog’o da mogu“, „Neobičan dan“, ali mora nešto da se sačuva i za najavljeno obeležavanje tri decenije od okupljanja „Haustora“ – naredne ili 2010. godine.

Do tada, od Rundeka možemo da očekujemo rad na novom albumu, i možda ipak još poneki nastup sa „Kargo orkestrom“, iako je najavljeno da im je ovo bio oproštajni koncert. Rundek je to nazvao „novinarskom patkom“ - da li je baš tako ili je po sredi bilo i medijsko dizanje prašine uoči koncerta, nije toliko ni bitno. Brzo će se videti kojim će putem Rundek dalje krenuti i sa kim će sarađivati, ali, sudeći po tome kakve fanove raznih generacija ima, gotovo da ne postoji bojazan da može bilo šta da mu ugrozi reputaciju.

Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još