Moja prva kompozicija

"Moja prva kompoziija" je prva izložba slika dece slikara koju je Jovana Tomanović kao osnivač Fonda “Savremena deca” okupila oko ideje da se kroz bavljenje slikarstvom unese ljubav za umetnost u život ovih mladih ljudi.

Izložba je otvorena je u nedelju 28. decembra 2008. u Kući Đure Jakšića, i trajaće do 7. januara 2009. godine. Izložba je prodajnog karaktera, a prihod je namenjen daljem radu sa decom u 2009. godini. Sva sredstva prikupljena od prodaje slika biće upotrebljena za nabavku neophodnog slikarskog materijala i dečije izlete. Ali je važno napomenuti da je izložba pa i prodaja slika na izložbi prvenstveno zamišljena kao promocija dečjeg rada radi pružanja motivacije i davanja na značaju i uvažavanja njihovog rada.

“Savremenu decu” (Likovno obrazovanje za nezbrinutu decu) je Jovana Tomanović, iz pomoć i saradnju kolega studenata Metodike Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (iz klase Zdravka Milinkovića), učila osnovim tehnikama slikanja, ali i kako da ostvare svoje snove, kako mašti da puste da se slobodno razvija i iskaže, kako da bojom, linijom, površinom, svetlom, kontrastom, pokažu i prenesu svoja osećanja posmatraču.

Jovana nam je o “svojoj” deci rekla: "Radim sa decom punom osećanja, njihove slike su nesputane, snažne ali i veoma sveže, a u 2009. godini očekujem još puno ovakvih izložbi kako bi svi zajedno pratili njihov slikarski i društveni napredak."

Iako smo došli na ovu lepu i punu pozitivnog entuzijazma izložbu prvenstveno zbog slika, mogli smo da uživamo i u fino osmišljenom bogatom muzičko-zabavnom programu u organizaciji i izvedbi dece iz Dečjeg kulturnog centra. Njihove nastupe je publika nesebično nagradila velikim aplauzom.

Izložbu je zvanično, emotivnim i iskrenim rečima, otvorila Mirjana Božidarević, predsednik opštine Stari Grad. Ona je na kraju mladim slikarima poklonila štafelaje i platna, a deci iz Dečijeg kulturnog centra, koji su svojim pesmama i recitacijama ulepšali otvaranje, darovala je slatke paketiće. 

Ostaje nam samo da svima koji imaju dobru volju i vole umetnost toplo preporučimo ovu izložbu, o kojoj je na kraju krajeva nepotrebno mnogo i pisati, jer sami radovi govore više i lepše o temama koje zanimaju ove male ljude - savremenu decu.

Želimo im puno sreće, zdravlja, ljubavi i uspeha u životu i umetnosti u Novoj 2009. godini.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još