Za kraj godine - Šerbedžija

Umetnik svetskog glasa je i ovaj put bio jak magnet za publiku, tek poneko mesto na balkonu Centra "Sava" ostalo je prazno.

Već je sama postavka instrumenata (akustična gitara, violončelo i tamburica) nagoveštavala najpoetičnije, najsmirenije izdanje velikog glumca i poete. Desna ruka mu je ovoga puta bio Miroslav Tadić, proslavljeni gitarista s kojim je ove godine snimio album “Imam pjesmu za tebe”. Koncert je počeo upravo ovom, naslovnom numerom, a stara narodna “Eleno, kerko Eleno”, baš kao i na disku, usledila je odmah iza nje.

Nizao je Šerbedžija pesme u prepoznatljivom maniru. “Fijolicu” je najavio kao jednu od dve omiljene numere Nikole Tesle, a poseban osvrt je napravio na repertoar Arsena Dedića. Kao i uvek na sceni, uživao je ne samo u pesmi, već i u vinu, iako mu je, kako kaže, doktor zabranio da pije ovih dana, dok intenzivno drži koncerte. Oni koji su s nestrpljenjem iščekivali koga će ovoga puta da ugosti na svom koncertu – dočekali su Aleksandru Kovač. Diva domaće pop muzike je prvo, zajedno s glavnom zvezdom, otpevala stari šlager Draga Diklića “Oprosti, volim te”, a zatim sela za klavir, i, potpuno primereno ovakvom koncertu, izvela svoju baladu “Da te volim”.

Vrhunac se desio kada je “Djevojka iz moga kraja” prešla u “Djevojko mala”. Rade je, sasvim namerno, baš u tom momentu bio tik uz prvi red gde je sedeo Đorđe Marjanović. Zapevaše uglas dva velikana, nema čoveka u Centru "Sava" koji im nije dugo, dugo aplaudirao. Zapljeskaše svi i kada je zvuk Tadićeve gitare “odao” početak nezaobilazne “Ne daj se, Ines”, a koji minut kasnije, kao da su se sve emocije sjedinile u numeri koja je odabrana za kraj koncerta.

“Ovo je druga omiljena Teslina pesma”, rekao je Šerbedžija i zapevao “Tiho noći” – nije trebalo dugo čekati da se publika pridruži.

Upališe se svetla, i pokazaše impresije koje su varirale. Bilo je prezadovoljnih, ali i onih kojima je ovakav tip koncerta, bez, recimo, “Livio Morosin benda”, bez tog daška rokenrola koji Šerbedžiji jako dobro pristaje, ipak bio previše “ravan” i korak unazad u odnosu na prethodni nastup večitog “holivudskog Rusa” u prestonici.

Milan Ćunković

Pogledajte još