TEED: DJ talenat koji obećava

Dečko - šou! Od upijanja najrazličitijih muzičkih uticaja koje pretapa u nešto samo svoje, preko live nastupa prepunog spektakularnih dinosaurus-detalja, otkačenih kapa i neverovatnih instrumenata, do 24-godišnjaka koji dobro zna šta je potrebno da se plesni pod usija. Orlando Higinbotom koji svoju muzičku posebnost naziva "jednostavno" - Totally Enormous Extinct Dinosaurs (TEED) stiže na Exit 2012 spreman da publici priredi ono što je on, kao posetilac muzičkog spektakla na Petrovaradinskoj tvrđavi, doživeo pre dve godine.

TEED-ove remixe velikih hitova je teško ne obožavati, posebno ono što je uradio za pesmu "Hawaiian Air" benda Friendly Fires (audio u nastavku). Međutim, na Exit dolazi potpuno spreman i originalan sa svojim novim albumom "Trouble" koji je izašao početkom juna. Na njemu je ovaj neobični, mladi momak iz Oksforda i zapevao, što je sve brojnije fanove potpuno oduševilo. A šta Orlando kaže za Nadlanu.com - pročitaj u nastavku!



Imaš upečatljivo umetničko ime - Totally Enormous Extinct Dinosaurs (Totalno ogromni izumrli dinosaurus)… Kako si ga smislio?

- Bio sam na ručku sa prijateljima i jednostavno smo odlučili da moju muziku nazovemo Totally Enormous Extinct Dinosaurs, jer je bilo smešno.

Rekao si da je tvoj album “rasterećen uticaja trendova kratkog daha u dance muzici“. Šta si mislio pod tim?
- Elektronska muzika u Velikoj Britaniji se menja veoma brzo. Često se pojavljuju novi stilovi, novi producenti, novi trendovi, sve ono što je “cool“ – sve je to super, dok samo sebi ne

Proveo si neko vreme u Africi. Kako je to uticalo na tvoju muziku i na tebe samog?
- To je baš veliko pitanje. Tamo sam čuo neverovatnu muziku, a kada čujem dobru muziku to me motiviše da pravim muziku. To je svakako jedan značajan uticaj Afrike. S druge strane, Afrika je u isto vreme i veoma lepa i veoma tužna sa izraženim siromaštvom i korupcijom, što me je nateralo da cenim mesto gde živim.

postane cilj. Često je bitno samo ono što je “sledeća velika stvar“, a ne ono što je zaista dobro. Želeo sam da napravim nešto što nije deo “hypea“, tog “novog stila“...

Možda neki primer tih muzičkih trendova kratkog daha nasuprot muzici koja utiče na tebe?
- Na primer, odjednom veoma cool postane slušati neki retro Chicago house, pa bi onda u Velikoj Britaniji trend postao funky ili techno. Onda svi krenu da prave muziku u tom fazonu. Možda van Velike Britanije nemate taj osećaj... Hm, šta na mene utiče? Slušam mnogo disco muzike, house i jungle muzike. Volim i stari pop.

Tokom seta koristiš najrazličite čudne klavijature...
- Da, jednostavno volim da skupljam klavijature. To je prosto moja pasija. Lako je. Uživanje.

Odrastao si u Oksfordu, koji najčešće doživljavamo kao mirno mesto znatno drugačije od ludih dance arena u kojima danas nastupaš. Zar ne?
- Pa i ne baš... Ludih klubova i prostora za žurke ima svuda. Odrastao sam uz žurke i clubbing u Oksfordu. Svuda je to isto čudo. Nije mi preveliki šok što danas nastupam na ludim žurkama. Prosto je osećaj fin, sasvim prirodan.

Da li te upoređuju sa Jamiroquaijem zbog zajedničke strasti prema čudnim šeširima?
- Ne, pa to zapravo niko ne radi, zato mi i ne smeta. Prijatelji ih prave za mene. Fenomenalni su.

Obožavamo tvoje remixa hitova poput onih za Kejti Peri, Friendly Fires, Profesora Grina i divne Fenech-Soler. Koji sledeći pripremaš?
- Postoje bendovi čije pesme bih voleo da remixujem, ali ne mogu da ti kažem baš koji su. Ali, mogu da otkrijem da su mi glavni planovi sada turneja i sređivanje novog studija.

Šta nam spremaš za nastup na Exitu i šta si čuo o ovom festivalu?

- Mmm... Paaa... Ne znam. Smisliću set u poslednjem trenutku (smeh). Ali, znam dosta o Exitu, jer sam bio ovde kada sam imao 20 godina. Bio je to genijalan provod i super vikend.

NADLANU.COM SPECIJAL: SVE O EXIT FESTIVALU 2012

Hvala ekipi Universal Music Serbia!

Pogledajte još