"BusPlus" ili ko to tamo peva ?

"Kartu svako mora da plati, nemoj da mi je neko bez karte, kontrola karata na svakih pola kilometara, kome ne valja širok mu je drum", govore ovih dana kontrolori "BusPlusa", a pre više od 30 godina iste proročke rečenice, iz pera dramskog pisca Dušana Kovačevića, izgovorio je jedan od najživopisnijih dramskih likova srpske kinematografije - Pavle Vuisić u ulozi konduktera u kultnom filmu Slobodana Šijana "Ko to tamo peva".

Osim digitalnih validatora, kada je sistem napalate karata ili izvlačenja i poslenje pare iz džepa običnih građana, izgleda da se u Srbiji nije ništa promenilo od vremena "Ko to tamo peva".

Za sve su „krivi“ šverceri

Najvatrenije pristalice "BusPlus" sistema naplate karata, nose oko vrata ponosno svoju "BusPlus" karticu i uglavnom su im za sve nevolje koje su ih zadesile, od niskih penzija i plata, redova u domovima zdravlja i već poslovičnog javašluka kada je Srbija u pitanju, krivi ne više Klinton i Obama ili Putin, već šverceri u gradskom prevozu.

(old_image)

Pa ne piše tek tako u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd da na "gužve utiču putnici koji se voze bez karte".

Sve jasno ko dan, treba zadati odlučan udarac švercerima, kako bi "uzorni građani", konačno krenuli ka putu blagostanja i sveopšteg prosperiteta - kada će svako vozilo GSP-a imati klima urđaj, oni koji se nisu okupali i oprali zube biće izbačeni na ulicu, pored svakog validatora biće po jedan osveživač prostorija.

Moćićete da birate; da li ćete da stojite ili da sedite pored zanosne plavuše ili brinete, u svakom vozilu biće merač pritiska, besplatne novine i šećer i voda, ako vam pozli čitajući iste ...

#busplus
"Odabeti troje omiljenih komsija i vozi se sa njima u okviru paketa" #busplus via @njuznet

Jose de la Pile ‏@Spasickino_pile "Majstore, zadnja!"... E jeb'o vas BusPlus ubili ste svetinju.

TheFrajla ‏@The_Bojana #BusPlus pravila? Šta je sledeće? DA USTAJEMO TRUDNICAMA I STARIJIMA? Svašta!

Milos Rajcevic ‏@mrajcevic Sta hocete vise, jeste li dobili besplatan internet #busplus

Marko Marinkovic @markomarinkovic
Zvanično najmršaviji Beograđanin u znak protesta protiv #busplus ušao u autobus kroz šiber. #kratkinjuz

Da se zna ko je vlast

Srbija ne bi bila Srbija, da sa druge strane, ne stoje šverceri i svi oni "neradnici" koji kukaju da u Srbiji "nema posla" i smatraju da su svi zaposleni u "BusPlusu " seksualne manjine.

A, toliko se mladih ljudi, rekli bi poklonici "BusPlusa," zaposlilo u kontroli ili poslu, koji nekako najviše leži našem čoveku, koji voli da nosi uniformu i bude u poziciji moći prema običnom poreskom obvezniku i na pet minuta.

Žale se "neradnici" na platu od 200 evra, i to što će od sada, najverovatnije, ako ga imaju, kasniti redovno na posao. Mole GSP da na izlazku iz vozila izdaju uverenje o kašnjenju, sve s vremenom kada su ušli i koliko im je bilo potrebno da od tačke A dođu do tačke B, hoće da naplate obuću "BusPlusu", jer su iscepali đonove pešačeći po gradu.

Ima posla

Srbija će se sigurno zaposliti u "BusPlusu", jer bi s razlogom, tvrde mnogi građani, svakog kontrolora, morao da štiti barem jedan komunalni policajac ili komunalna policajka, od nezadovoljstva građana koji nisu još prigrlili novi sistem naplate karata. Biće posla, kako neće biti i za gradske džeparoše, koji će se žrtvovati da kupe kartu, jer kako propustiti one silne torbe, nespretnih gospođa, koje otvorene vape da neko spusti u njih ruku.

Uvođenjem ovog sistema naplate GSP je izbačen iz posla od kojeg je mogao da ima dosta kosriti, piše NIN u svom februarskom broju.

Građani i poreski obveznici plaćaju nabavku autobusa, a novac od prodaje karata ide u džepove privatnih firmi.

Ugovor grada Beograda i firme turske firme Kent, garantuje čak 8,5 odsto od prodaje katata svakog meseca privatnoj firmi Apeks solušn, Lanus i Kent karta.

Kako je izračunao NIN u tekstu Tanje Nikolić Đaković, ove privatne fime će od svakog meseca prihodovati od prodaje karata 637.500 evra, a toliko će se manje novca sliti u kasu GSP-a.

Sličan sistem kontrole karata ne postoji nigde u svetu, ali i Srbija mora da u nečemu bude prva, ako ne u industrijskoj proizvodnji i izvozu, onda u naplati karata.

Prema pisanju lista NIN, od februara ove godine mesečni prihodi od prodaje karata i pretplatnih markica u Beogradu iznosili su pet miliona evra, s novim sistemom naplate predviđa se da bi ovi prihodi na mesečnom nivou mogli da iznose i 7,5 miliona evra.

U isto vreme s "BusPlusom" sve više dobija na snazi kultura čekanja na stanicama. Nije retkost da na autobus čekate i po 40 minutua, ali čelnici "BusP lusa" imaju odgovor i na ovaj problem, jer je na određenim linijama smanjen broj vozila, zato "što putnici nisu redovno validirali svoje karte i pretplatne markice".

Drugim rečima samo platite kartu, pa će "BusPuls" da vam obezbedi sve - posao, platu od 1.000 evra, stan, letovanje za vas i vašu rodbinu, Caneta koji najavljuje sledeće stajalište, autobuse koji mogu i da polete, i nemoj neko da pita za metro, jer šta će to Beogradu, pored letećeg "BusPlusa".

Pogledajte još