Valentina Obradović kreira za Ivanu Španović

Svaka kreacija se obraća nekome u odsustvu, pa se onda dogodi susret. Kao i u svakoj ljubavi (pa tako i u kreiranju) važno je slutiti, želeti, raditi… a onda se pravi susret - kreacija i dogodi. Ivanu sam upoznala kroz sport kojim se bavi, a ostalo sam slutila: da je jaka, ali i krhka u toj svojoj jačini, da je čekaju velika sportska i ljudska iskušenja - treba najpre pobediti sebe, a onda i sve druge. Zato sam, kao njena Dobra V(ila), stvorila haljinu koja će joj dati osećaj moći kroz snagu lepote.“, ispričala je Valentina za magazin "Lepota i zdravlje".

Da li je bilo teško?

- Ako se poslužim atletskim rečnikom, trčala sam trku na 800 metara (doduše, kreatorskih). Naime, nju, po pravilu, takmičari započinju iz visokog starta, svako u svojoj stazi kojom moraju trčati do islaska iz prve krivine (oko 115 m). Tako smo, ceo moj XAfrodite Mode CollectionX tim (direktorka i DobriDuhTima Afrodita Bajić, menadžerka MojVetarULeđa Una Tankosić, konstruktorka Čudotvorka Nataša Jovanić, krojačice Rada i Biljana, šivačica Marina, moja Rada Lozo – MajstorZaSve, moja Marija Jakovljavić u UloziIvanePoTelesnimMerama) i ja, startovale svaka u svojoj stazi.
Nakon prve krivine, takmičari mogu preći i na unutrašnju stazu, ali je zabranjeno je ometati i gurati druge takmičare. Mi se, naravno, nismo gurale.
Trčanje punom brzinom tokom čitave dužine trke je nemoguće, pa dobra taktika odlučuje o pobedniku. Od starta oko ovoga nismo imale dilemu. Odlučile smo: pustićemo kreaciju da pobedi. Njoj je uspeh važan, a mi (ostale) uživamo i u samom trčanju.

Šta je diktiralo tempo ove trke?
- Tempo je diktirao kratak rok, koji smo dobili od uredništva magazina. U modi je, valjda, uvek tako – zbog kratkih rokova, kreacije (a i mi s njima) istrpimo udare vazduha i vetra u lice, ali nam to da onu dozu adrenalina i kreativnosti te ipak sve ispadne bolje nego što smo i sanjali. Uostalom, zato sam i izabrala modu, a ne atletiku (izvinite atletičari!): u modi pobeđuje svako ko stigne na cilj.

Kakav je izazov kreirati haljinu koja ima tu patriotsko-sportsku dimenziju?
- Imala sam lepu i veliku temu, zbog nje sam, priznajem, imala i veliku – tremu. Kreirati haljinu kojom se odaje počast zemlji i sportistkinji kao ambasadoru te zemlje, bila je velika čast za mene. Možda znate: ja sam jedna velika romantičarka pred koju je tim L&Z stavio zadatak da u Ivani (bar za ovu priliku) ne budi romantičarku već Amazonku – ženu ratnicu. I to sam i uradila. Drapiranjem sam dočarala kostim Amazonke, ali (to samo vama kažem!) sam umešala u sve to i malu notu zavodljivosti jer je haljina od čiste svile - sećate se se one rečenice o osećaju moći kroz snagu lepote?! E to je to! Moj način da pobedim onu (katkad) uspavanu romantičarku u sebi i od nje napravim Amazonku – ženu ratnicu koja (u slučaju mojih kreacija, pa i sasvim lično!) pobeđuje snagom lepote - duha, tela i odela.

Kako kreator izlazi na kraj s ograničenjima – sa samo tri boje?

- Napraviti haljinu koja sadrži ove tri boje, i to po rasporedu boja na državnoj zastavi, pritom otkriti lepotu (i zdravlje) tela jedne sportistkinje a ne banalizovati temu – zaista je veliki izazov.

Pogledajte još