Cigarete poskupele 20 dinara po paklici

Odluka o povećanju cene doneta je na osnovu procene celokupne makroekonomske situacije u Srbiji, kazali su u kompaniji JTI, koja ima fabriku cigareta u Senti.

Paklica "Camela" poskupeće 20 dinara i koštaće 170 dinara, "LD" će koštati 120 dinara, cena "Winston Classica" biće 150 dinara, uz poskupljenje od 20 dinara, a cena cigareta "Glamour" biće povećana 10 dinara po paklici i iznosiće 150 dinara.

Cene je 20. jula povećala i duvanska kompanija "Philip Morris Operations", a poskupljenje je od 27. jula najavila i kompanija "British American Tobacco", koja ima fabriku u Vranju.

Agenciji Beta su u hrvatskoj duvanskoj kompanije TDR kazali da će cene cigareta na srpskom tržištu povećati od 1. avgusta i to od 15 do 20 dinara zbog povećanja akciza u Srbiji. Kako su precizirali, cene najjefnitijih proizovda biće povećane 15, a skupljih 20 dinara po paklici.

U kompaniji "Philip Morris", vlasnici niške fabrike duvana, agenciji Beta su kazali da su cene proizvoda povećali u rasponu od 10 do 20 dinara po paklici, jer dodadašnji nivo cene nije odražavao rast akcize u prethodnom periodu.

"Cenovno prilagođavanje trebalo bi da donese i blag oporavak partnerima kompanije u maloprodaji, jer su i oni trpeli posledice akumiliranja dela fiskalonog tereta", rekla je direktor korporativnih poslova u "Philip Morris Operations" Jelena Pavlović.

Nova cena paklice crvenog "Marlboro" je 190 dinara, crvenog i srebrnog "Bond Street" 120 dinara, "Best Box" košta 130 dinara, a "Classic 100 s" plavi i crveni 130 dinara.

Prema odluci Vlade Srbije, objavljenoj 20. jula u Službenom glasniku minimalna akciza na cigarete povećana je za tri dinara, na 74,21 dinar po paklici. Novi iznos akcize primenjuje se dan nakon objavljivanja u službenom glasniku.

Prosečna ponderisana maloprodajna cena cigareta je 121,22 dinara po paklici, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Fabriku duvana u Srbiji, pored tri najveće svetske kompanije "Philip Morris", BAT i JTI, ima i domaća kompanija Monus.

Beta

Pogledajte još