Olimpijski vremeplov: Himne koje su se orile planetom

1980. Tonis Magi - Olimpiada
Daleke 1980. Moskva je bila domaćin Olimpijskih igara, a poznati estonski pevač Tonis Magi (Тынис Мяги) izvođač oficijalne numere "Olimpiada".


1984. Giorgio Moroder - Reach out

Kao i kod oficijalne numere iz 1984, i ovde se nastavlja evrovizijski-disco manir, brze, vesele i sladunjave kompozicije. Giorgio Moroder je i pre nje imao uspešnu karijeru, međutim, 1984. i Reach Out su ga inaugurisali u kompozitora himni za velike svetske događaje.

1988. Koreana - Hand in hand
Koreana je petočlani korejski pop sastav, prepoznatljiv po skoro identičnim frizurama članova. Ova pesma je i dan-danas izuzetno popularna i slušana u Istočnoj Aziji.

1992. Freddie Mercury & Montserrat Caballe - Barcelona
Ova numera je zapravo iz 1988. godine. Fredi Merkjuri ju je napisao za album "Barcelona" nakon što je taj grad izabran za domaćina Olimpijskih igara, a ubrzo je i izabrana za himnu poredstojećeg takmičenja. Nažalost, Fredi je nije otpevao na otvaranju, jer je 1991. preminuo od AIDS-a.
Monserat je ovu pesmu ponovo izvela 1999. na finalu Lige Šampiona u Barseloni, pevajući uživo, uz emitovanu Fredijevu deonicu.

1996. Gloria Estefan - Reach
Maestralna izvedba pevačice kubanskog porekla, Glorie Estefan i čuvena bela haljina koje je ušla u modne anale.
Inače, ovo je verzija špansko-engleske pesme "Puedes Llegar", koji pored Glorie izvode Roberto Carlos, Hulio Iglesias, Placido Domingo, Riki Martin...

2000. Tina Arena - The Flame
Numera za novi milenijum, po mnogima najlepša. Tina Arena ju je izvela zajedno sa "Sidnejskim dečijim horom", a autor je John Foreman, koji je između ostalog, muzički direktor australijskog "Idola".

2004. Bjork - Oceania
Svakako jedan od avangardnijih nastupa ikada, što i ne čudi, s obzirom na kontroverzni umetnički senzibilitet čuvene islandske pevačice. Ono što se ne može videti na snimku je animacija sa haljinom (delo kreatorke Sophia Kokosalaki).

2008. Liu Huan & Sarah Brightman - You and Me
Iako se isprva činila kao odličan odabir i spoj vokala, ova numera je naišla na velike zamerke. Najčešći komentar je da je previše spora i monotona za manifestaciju kao što je Olimpijada, a oni malo kritičniji su tvrdili da ne čuju razliku između engleskog i kineskog.

Ove godine, olimpijska himna ponovo dobija brže i veselije melodije, međutim, teško da će ponoviti uspeh i popularnost onih sa početka pretprošle dekade.
No, Olimpijadu gledamo zbog sporta, a ne muzike i mode, zar ne?

Pogledajte još