Zagađenje u Japanu

Đorđe Miljenović je široj publici poznatiji kao Sky Wikluh - jedan od „baraba“ iz reperske trojke "Bad Copy" (uz Ajs Nigrutina i Timbeta) ili kao jedan od članova raggamuffin postave Shappa. Možda ste ga zapazili na nekoj od d’n’b priredbi kao vatrenog MC-ja koji nezaustavljivo podiže temperaturu auditorijuma, ili slučajno videli kao bubnjara ad hoc pank skupine "Jogurt". Sigurno niste mogli da  promašite njegov karakteristični vokal i pojavu u spotu za Marčelov hit singl „Otkucaji“, numeri koju je on i komponovao. Sve to predstavlja samo deo aktivnosti na koje se njegov raskošni talenat bahato troši poslednjih godina.
Na prošlogodišnjem EXIT festivalu, više stotina okupljenih oko Classic bine željno je iščekivala živu prezentaciju njegovog najambicioznijeg poduhvata do tada, a to je upravo „Zagađenje u Japanu“ ("Multimedia Records"). Po svemu viđenom te večeri, taj nastup i stoji kao jedno od najsvetlijih momenata festivala, pored toga što je te večeri konačno i obezbedio izdanje. Žanrovski najbolje definisana kao rok opera, „Zagađenje u Japanu“ u svojoj demo verziji već duže od godinu dana kruži po upućenim muzičkim krugovima glavnog grada poput tražene retke knjige. U sinopsisu koji odslikava metastazu ludila ovog podneblja (ali i cele planete) pratimo uspon, pad i neobično uskrsnuće glavnog junaka koji je promenio pol, ime i veru, zarad medijske pažnje, novca i karijere.
Očigledno inspirisana radovima Frenka Zape, muzička podloga opere je duboko u zvuku 70-tih godina prošlog veka. Izabrana forma dala mu je više nego ikad slobodu da sva svoja muzička umeća konkretizuje, onako kako kroz hip-hop nikako nije mogao do kraja.
Ako bi tražili poređenje u domaćoj baštini, ceo ugođaj podseća na rane radova sastava "Buldožer" ili na kasniji period Dade Topića i grupe "Time".
Nemali broj ljudi nalazi da je Đorđe Miljenović jedan od naših najtalentovanijih mladih muzičara, što će se sigurno i pokazati u narednom periodu.
Izdavačka kuća „Multimedia“ najavljuje da će se već na jesen pojaviti i drugi solo hip-hop album "Sky Wikluha", „Pedeset Wikluha“ (njegov prvi solo „Zašto brate Wikluh?“ objavljen je prošle godine za "One Records"), a već nekih par meseci kasnije i drugi deo zamišljene trilogije, Đorđe Miljenović predstavlja „Viršle sa senfom“.

Pogledajte još