PWC već 75 godina broji glasove za Oskara

LOS ANĐELES, 30. januar 2009. (FoNet) - U iščekivanju 81. dodele Oskara, nagrade Američke filmske akademije filmskih umetnosti i nauka, 22. februara, firma PricewaterhouseCoopers (PWC) obeležava 75 godina od kako zvanično broji glasove za dodelu Oskara.

Od 1934. godine 12 predstavnika PWC rukovodila su procesom brojanja glasova, uključujući i sadašnje vođe tima Breda Oltmansa i Rika Rosasa.

Predsednik Američke akademije filmskih umetnosti i nauka, Sid Ganis,izjavio  je da Akademija s ponosom ističe da je u poslednjh 75 godina PricewaterhouseCoopers zadržao poverenje, integritet i tradiciju neophodnu za brojanje glasova za dodelu Oskara.

Kako bi osigurali potpunu poverljivost, Oltmans i Rosas vode tim ćutljivih računovođa koji ovaj posao obavljaju na lokaciji koja se čuva kao najstroža tajna.

"Čak i pored tehnološkog napretka PWC nije menjao način ručnog brojanja glasova - kako bi osigurao najviši nivo preciznosti, diskrecije i tajnosti. Naš dosadašnji rad pokazuje izuzetan nivo tačnosti i pouzdanosti koje naša kompanija donosi Akademiji i iskreno se radujemo nastavku ove duge i uspešne tradicije" , kazao je Rik Rosas koji već osam godina učestvuje u brojanju glasova.

Uz detaljan opis kako se broje glasovi, američki mediji su objavili da se glasački listići za finalno glasanje šalju  članovima Akademije 28. januara, a povratak popunjenih glasačkih listića očekuje se do 17. februara.

Svi popunjeni  listići dolaze u PricewaterhouseCoopers gde ih vođe tima za brojanje glasova ručno prebrojavaju prema pravilima Akademije.

Kao mera predostrožnosti pripremaju se dva kompletna seta koverata sa imenima dobitnika i Oltmans i Rosas ih odvojenim tajnim rutama donose do mesta na kojem se odvija ceremonija dodela nagrada.

Još jedna od mera predostrožnosti je i ta da ta dvojica partnera imena dobitnika nagrada u svim kategorijama uče napamet.

Identitet dobitnika Oskara čuva se u tajnosti sve do same najave tokom televizijskog prenosa.

Oltmans i Rosas se tokom prenosa nalaze iza scene i koverte sa imenima dobitnika daju u ruke prezentera nagrada neposredno pre njihovog izlaska na scenu.

Pogledajte još