Bojlov "Milioner" opet trijumfovao

Nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost u znaku Denija Bojla, Kejt Vinslet i Mikija Rurka... Da li će tako biti i sa Oskarom?

Najnovije ostvarenje kultnog britanskog reditelja Denija Bojla ("Trainspotting") o siromašnom momku iz Mumbaija koji pobeđuje u indijskoj verziji TV kviza “Želite li da postanete milioner”, trijumfovalo je 8. februara na dodeli BAFTA nagrada. 

Hit "Slumdog Millionaire", čiji ovako veliki uspeh studijski zvaničnici nisu očekivali, pobedio je u 7 kategorija: najbolji film, režija, adaptirani scenario, montaža, fotografija, muzika i zvuk.

S druge strane, američki film "Neobični slučaj Bendžamina Batona", sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi čoveka koji se s godinama podmlađuje, od čak 11 nominacija, nagrađen je sa svaga 3 nagrade, jedine koje je zaista i zaslužio: za dizajn produkcije, vizuelne efekte i šminku i frizuru.

Kejt Vinslet nastavlja da ređa nagrade, pa je tako i veče dodele BAFTA bilo obeleženo njenom pobedom. Ovog puta nagrađena je za Najbolju žensku ulogu u filmu Stivena Daldrija “Čitač”, kojim će biti otvoren ovogodišnji FEST. Interesantno je da je Vinsletova imala čak dve nominacije u ovoj kategoriji (i za film "Revolucionarni put"). "Dvostrukoj Kejt" konkurencija (ni)su bile Anđelina Žoli, Kristin Skot Tomas i Meril Strip.

Još jedna potvrda da je ovaj glumački kambek i te kako bio željen, jeste nagrada za Najboljeg glavnog glumca koja se našla u (fajterskim) rukama Mikija Rurka za ulogu u filmu "Rvač". U nastavku pogledajte intervju koji je Miki Rurk dao nakon osvojene nagrade i sve će vam biti jasno. Inače, Rurk je nagradu posvetio pokojnom glumcu Ričardu Harisu.

 

 

Očekivano, ali više nego zasluženo, za Najboljeg sporednog glumca, Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA) izabrala je pokojnog Hita Ledžera za film "Mračni vitez". Takođe, istu nagradu u ženskoj kategoriji dobila je španska diva Penelope Kruz za ulogu psihotične Marije Elene u filmu Vudija Alena "Ljubav u Barseloni".

Najboljim britanskim filmom proglašeno je sjajno dokumentarno ostvarenje "Man on Wire", a za Najbolji strani film izabrano je francusko ostvarenje "I've Loved You So Long" sa Kristin Skot Tomas u glavnoj ulozi. 

Na BAFTA nagradama primećen je i kvalitet crnohumorne komedije "In Bruges" (nagrada za originalni scenario), kao i izuzetnost Piksarovog animiranog filma "Wall-E" koji je osvojio nagradu za Najbolji animirani film. Takođe, nagradom za Najbolji kostim pohvaljene su i predivne haljine Kire Najtli u filmu "The Duchess".

Da li će se Američka filmska akademija složiti sa mišljenjem britanskih kolega? Ili će fokus ipak prebaciti na epiku i raskoš priče o Bendžaminu Batonu? Voleli bismo da vidimo "kopiranje", ali 22. februara sve je moguće.


Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još