fbpx

U Egiptu pronađene izgubljene piramide?

Kako prenosi "Slobodna Evropa", grupe potencijalnih piramida su jedne od drugih udaljene oko 150 kilometara. Na jednoj lokaciji u Gornjem Egiptu, 19 kilometara od grada Abu Siduma, koji se nalazi na obali Nila, pronađena su četiri nasipa, a na svakom sa nalazio trouglasti plato. Dva veća nasipa su široka blizu 75 metara, a manji su široki oko 30 metara.

"Kada smo pobliže analizirali formacije, shvatili smo da nasipi imaju ravan vrh i trouglast oblik koji je vremenom dosta erodirao"
, rekla je Mikol.

Oko 150 kilometara severno, u blizini oaze Fajum, drugi potencijalni piramidalni kompleks sadrži četvorostrani okrnjeni nasip širok oko 45 metara.

"Ima veoma izražen četvorougaoni centar, što je neobično za nasip ove veličine, a kada se gleda iz vazduha, izgleda piramidalno", rekla je ona.

U ovom kompleksu, lociranom samo 2,5 kilometra od drevnog grada Dimaija, se nalaze još i tri manja nasipa u veoma izraženoj formaciji, sličnoj dijagonalno postavljenim piramidama u Gizi.

"Boja nasipa je tamna i po sastavu slična zidovima Dimaija, koji su napravljeni od blata i kamena", dodala je Mikol.

Naučnici veruju da će uz pomoć infracrvenog svetla moći da vide stvarnu veličinu kompleksa uz veće detalje. Lokacije su poslate egiptolozima i ekspertima radi daljeg istraživanja.

Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.