Nepotrebno pompezno najavljivanje kontrole banaka

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je da je nepotrebno pompezno medijsko najavljivanje kontrola poslovanja banaka, jer je to svakodnevni posao Narodne banke.

"Mislim da nema potrebe da se na takav način to pompezno najavljuje. Najave nekih posebnih kontrola u svesti građana dobija malo drugačiji prizvuk i izaziva efekat malo većeg podozrenja u odnosu na te banke, što je nepotrebno", rekao je on agenciji Beta.

Dugalić je istakao da je pravo Narodne banke Srbije (NBS) da kontroliše rad banaka, pa i vlasničku strukturu, napominjući da u Zakonu o NBS piše da svako vlasništvo iznad pet procenata u bilo kojoj banci zahteva i prethodnu saglasnost centralne banke.

Povodom najave guvernera NBS Jorgovanke Tabaković da će ispitati vlasništvo u kastodi računima koje vode banke, Dugalić je rekao da ta vrsta računa nije nezakonita.

"To je jedna aktivnost koja je svuda u Evropi poznata i ne samo u Evropi. Ovde je samo pitanje da li na taj način neka fizička ili pravna lica imaju udeo veći od pet procenata u vlasništvu banke"
, rekao je generalni sektretar UBS.

Dugalić je istakao da NBS ima pravo, mogućnost i mehanizme da to utvrđuje i da je ispravno da to radi.

BEOGRAD, 26. avgusta 2012. (Beta)

Pogledajte još