Štutgart ima najveću kulturnu ponudu

BERLIN, 30. avgusta 2012. (Beta) - Glavni grad savezne pokrajine Baden-Virtemberg, Štutgart, ima najbogatiju kulturnu ponudu u Nemačkoj, ocenjeno je u istraživanju hamburškog Instituta za svetsku privredu.

Istraživači su uporedili 30 velikih nemačkih gradova, a posle Štutgarta, plasirali su se Drezden, Minhen i Berlin. Reč je samo o raznovrsnosti i količini, ali ne i o kvalitetu kulturne ponude u ovim gradovima.

Hamburg, lučki grad na Severnom moru, koji važi kao kulturni magnet za posetioce iz cele Nemačke, našao se u ovom istraživanju tek na devetom mestu.

U studiji su uporedjeni raznovrsni kulturni aspekti. Tako Štutgart, kako se navodi, raspolaže velikim brojem mesta u pozorištima, investira srazmerno najviše u kulturu, posebno u biblioteke, i ima konstantno veliki broj posetilaca u pozorištima i muzejima.

Drezden se plasirao visoko pre svega kao grad bogatih muzejskih zbirki, dok u Berlinu živi čak 33.000 umetnika, što je najveći udeo s obzirom na broj stanovnika. Dobro su se u istrazivanju Instituta za svetsku privredu plasirali i manji, uglavnom univerzitetski nemački gradovi - nekadašnji glavni grad Bon, koji je na petom mestu, kao i Minster ili Lajpcig.

Pogledajte još