Segmenti prvih kolor filmova prikazani u muzeju u Londonu

LONDON, 12. septembra 2012. (Beta-AP) - Publika u londonskom Muzeju nauke imala je u sredu priliku da pogleda restaurirane delove prvih poznatih filmova snimljenih u boji.

Zamračeni filmski segmenti dugo su smatrani neuspelim prototipovima, zamagljenim treptajima boje, koje je videla samo šačica ljudi pre nego što su pohranjeni u arhivu.

Nacionalni muzej za medije u severnoengleskom gradu Bredfordu, medjutim, saopštio je da su digitalizacijom uspešno spaseni delovi filma, odnosno učinjeno da kadrovi snimljeni pre više od jednog veka izgledaju prilično moderno.

Scene, prikazane u Muzeju nauke, traju od pet do 40 sekundi, i obuhvataju prikaze papagaja, londonskih ulica, kao i tri nasmejana deteta koja sede oko stola pokrivenog stolnjakom u boji trule višnje, a na kome se nalazi akvarijum sa zlatnom ribicom i velikim suncokretima.

Stručnjaci su filmske segmente datirali na 1901. ili 1902, kada je film bio još u povoju, a izumitelji s obe strane Atlantika se utrkivali da proizvedu što realističnije filmove.

Ranije su filmovi bili ručno bojeni, ponekad direktnim nanošenjem boje na crno-beli film, a oni koji su prikazani u sredu bili su "prvi prirodno napravljeni kolor filmovi na svetu".

Pogledajte još