Press photo Srbija 08

Izložba Press photo Srbija 08 - najbolje medijske fotografije prošle godine u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Asocijacije medijskih fotografa Srbije svečano je otvorena uz dodele nagrada u utorak, 17. februara i možete je videti i fotografisati (da ne kažem slikati) se sa fotografijama na izložbi do 25. marta 2009. 

Izložbu čini stotinak fotografija koje je, između 1500 radova prispelih na konkurs "Press photo Srbija 08", odabrao šestočlani žiri- pet naših eminentnih znalaca i znanaca fotografske umetnosti pojačani jednim slavnim Magnumovcem. 

Nagradu žirija "Press photo Srbija 08"  za najbolju medijsku fotografiju objavljenu u 2008.  dobio je Nemanja Jovanovića, reporter dnevnog lista PRESS za fotografiju "Neredi". Kao jedan od pokrovitelja "Galenika" A. D. je prvonagrađenom uručila i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra. Čestitamo i na prvom delu (diploma), ali i na drugom (novac - pa ne znam mogu li reći manje važnom).

Ostale nagrade po kategorijama: Ličnosti u vestima reportaža: Marko Đurica, za reportažu "Becoming a Citizen". Sport reportaža: Nemanja Jovanović, za reportažu "Kraljevski beogradski ragbi klub". Umetnost reportaža: Marko Đoković, za reportažu "Filharmonija". Život reportaža: Đorđe Kojadinović, za reportažu "Hirurg".

Žiri koji je radio u sastavu: Branimir Karanović, Ivana Brezovac, Aleksandar Kelić, Zvezdan Mančić, Dalibor Danilović i Žilijen Šapsal ovako je obrazložio dodelu prve nagrade: 

"Nagrađena fotografija Nemanje Jovanovića, koju je žiri jednoglasno proglasio najboljom fotografijom 2008.  nastala je na demonstracijama povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Jovanović se brzom, ali i hrabrom reakcijom našao u centru sukoba grupe demonstranata i policije, zumiravši trenutak kada mladi demonstrant baca komade keramičkih skulptura na grupu specijalaca zaustavljenih u jurišu. 

U obrazloženju žirija se ističe da Jovanovićev snimak ima vrlo dobru sceničnost izdvojenog prvog plana u crvenoj boji i drugog plana u kojem dominiraju siluete demonstranata u sivo-plavoj boji sumraka i dima. Osim dinamike i velike tenzije sukoba, ova fotografija govori i o odnosu društva prema kulturnim vrednostima. 

Naime, sukob se dešavao na prostoru gde je bilo izloženo mnoštvo keramičkih skulptura koje su bile deo postavke Beogradskog letnjeg festivala, a koje su poslužile kao oružje i demonstrantima i policiji u međusobnom obračunu. Pored zavidne sceničnosti nagrađene fotografije, žiri autora nagrađuje i za ličnu i profesionalnu hrabrost i požrtvovanost, odličan fotografski refleks i dobru kompoziciju." 

Izložbu je otvorio ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić.

Pokrovitelj projekta "Press photo Srbija 08" je Galenika A.D.
Sponzori : Vojvođanska banka, Ministarstvo kulture republike Srbije, Grad Beograd i Skupština grada Kragujevca.
Medijski sponzori: Politika, Novosti, Fonet, Danas. 

"Press photo Srbija"- bivši "Yu Pressphoto", tradicionalna izložba, jedanaesta po redu, iz godine u godinu privlači sve više i više profesionalaca - umetnika fotografa, ali i sve više publike - onu koji zaista iskreno voli i poštuje dobru press fotografiju. Ostaje nam samo da preporučimo ovu već pomalo i kultnu manifestaciju i da joj poželimo još veći uspeh u budućnosti, ako je to uopšte i moguće... 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još