Biblioteke same biraju knjige

BEOGRAD, 19. septembra 2012. (Beta) - Bivši ministar kulture Predrag Marković izjavio je u sredu da nije tokom svog mandata doneo odluku da se kupe knjige za biblioteke u Srbiji od izdavačkog preduzeća "Stubova kulture" čiji je bio vlasnik, već da su to odlučile same biblioteke.

On je agenciji Beta rekao da biblioteke same odlučuju koje će knjige da otkupe, da komisija eliminiše ono što nije književnost, a da ministar samo potpisuje te odluke, što je on i učinio.

"Odluku o otkupu knjiga ne donosi ministar već je to izbor naslova koje biblioteke traže. Stotine izdavača u tom procesu učestvuje i sve je na tom konkursu javno i transparento niko nije imao nikakvu primedbu", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, izdavačka kuća "Stubovi kulture" se ranije nije ni javila na otkup knjiga, ali su se biblioteke bunile zbog toga što su ostale bez naslova novih knjiga poput knjiga Dušana Kovačevića i Svetlane Velmar Janković.

Sajt "Pištaljka" objavio je da je Ministarstvo kulture sredinom ove godine otkupilo 2.616 knjiga, odnosno 24 naslova, od izdavačkog preduzeća "Stubovi kulture-Vreme knjige" d.o.o. čiji je vlasnik bio tadašnji ministar Predrag Marković.

Vrednost knjiga koje je ministarstvo budžetskim novcem otkupilo od "Stubova kulture" za potrebe javnih biblioteka u Srbiji iznosi 1.171.903,12 dinara.

Marković je inače vlasnička prava u toj firmi preneo u martu 2011. godine na Vesnu Tešić-Milovanović.

Pogledajte još