Kineske teniserke oslobođene državne kontrole

PEKING, 18. marta 2009. (Beta) - Kina je odlučila da oslobodi svoje vrhunske teniserke od "državnog sistema", što bi mogao da bude dobar znak i za ostale sportiste da se društveni sistem naglo menja.

Odluka da Ženg Đi, Li Na, Jan Ži i Peng Šuaj mogu da zadrže 92 odsto svojih zarada i imaju trenere po sopstvenom izboru, pokazuje jednu novu realnost.

Državni sistem je doživeo veliki trijumf kada je Kina zauzela prvo mesto po broju osvojenih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu, ali kontrola sportista sve više postaje prepreka i zato gubi u drugim oblastima života.

Predstavnik Teniskog saveza Kine Đao Šenjang istakao je da veruje da se društvo i takmičarski sport razvijaju na nekom nivou, sa sličnim promenama.

Pre promena, četiri teniserke mogle su da zadrže 35 odsto od zarade na turnirima, dok je Savez plaćao putovanja, treninge i troškove opreme.

Ženg je prva Kineskinja koja se plasirala u polufinale jednog grend slem turnira, prošle godine na Vimbldonu, a zaradila je 2.432.018 dolara u petogodišnjoj profesionalnoj karijeri. Druga najuspešnija kineska teniserka Li Na, za deset godina bavljenja tenisom zaradila je 1.500.000 dolara.

Pogledajte još