Poklon zbirka Vladimira Omčikusa zrenjaninskom muzeju

ZRENJANIN, 8. oktobra 2012. (Beta) - U zrenjaninskom Narodnom muzeju u petak, 12. oktobra, biće potpisan ugovor o poklonu jednog dela zbirke Vladimira Omčikusa a potpisnici će biti Srdjan Kukić, unuk Vladimira Omčikusa i predstavnik Muzeja, a biće otvorena i izložba poklonjenih predmeta.

Srdjan Kukić pokloniće Muzeju vrednu Zbirku trajnih preparata ptica i sisara, plaketa, medalja, knjiga, fotografija i novinskih isečaka o životu i radu svog dede, uvaženog i cenjenog preparatora na celoj teritoriji nakadašnje Jugoslavije.

Vladimir Omčikus je kao šumar radio u šumskom gazdinstvu "Potisje" i tokom rada na terenima Perleza i Carske bare pedesetih godina prošlog veka sakupio je i preparirao veliki broj ptica i sisara.

Kako je saopšteno, potpisivanje Ugovora i otvaranje izložbe poklonjenih predmeta ima cilj da upozna javnost sa bogatom i zanimljivom zbirkom Vladimira Omčikusa i da pošalje poruku da se tako vredni primerci prepariranih životinja najbolje stručno obradjuju, čuvaju i štite u muzejima.

Predmeti iz poklonjene zbirke deo su stalne izložbe ptica u Narodnom muzeju Zrenjanin na drugom spratu. Ovim načinom izlaganja poklonjeni predmeti su dostupni velikom broju posetilaca.

Pogledajte još