Slovačko umetničko udruženje

Slovačko umetničko udruženje (UBS) kao najstarija umetnička asocijacija u Slovačkoj, predstavila se beogradskoj publici u Blok galeriji kolektivnom izložbom, to jest,  izborom radova iz svoje kolekcije od 16+2 članova ovog udruženja. 

Radovi u različitim materijalima, tehnikama, različitih likovnih poetika, i mladih i iskusnijih umetnika, iz svih delova Slovačke, sa različitostima ideja i poruka koje nose u sebi, ali i sa jednom konstantom koju nepretenciozno slede - a to je - moderno. 

Ali, ne moderno po svaku cenu, već kao prirodnu potrebu da umetnost prati život (ili mu prednjači), onakav kakav jeste, pa i popravljajući ga, ali ne ulepšavajući ga, već kroz otkrivanje istine, na svoj, i sebi svojstven način, onoliko koliko je u njenoj moći. 

Izložba je svečano (od prikladnih govora pa do finog slovačkog vina i drugih koktel i kanape poslastica, sa neizostavnim neobaveznim razgovorima od umetnosti pa do ...) otvorena u petak, 27. marta i možete je pogledati do 9. aprila 2009. godine.

Prvi susret sa Srbijom za UBS neobično je značajan iz više razloga, prvi je istorijski potvrđeno prijateljstvo, veze i uzajamna upućenost ova dva naroda, ali je bitna i činjenica da velika slovačka manjina živi u Srbiji i na ovaj način se može upoznati sa savremenom slovačkom umetnošću i tako zadržati kontakt sa zavičajem svojih predaka. 

Izložbu su otvorili urednik likovnog programa Blok galerije Željka Momirov, akademski vajar, ambasador Republike Slovačke u Beogradi Igor Furđik i predsednik Gradske opštine Novi Beograd Nenad Milenković. 

Slovačko umetničko udruženje će, kako smo čuli, uskoro proslaviti dvadeset godina od svog novog početka. Blok galerija radi već dve godine, i jednima i drugima planovi i ideje su za svaku pohvalu. 

Jedino što mi je „zasmetalo“ to je velika gužva, pa sam jedva uspeo i to samo malo da pogledam radove, iako sam od organizatora dobio mejlom odlične reprodukcije i možete ih videti na  http://www.Nadlanu.com/Site/Images,intLangID,2,intCategoryID,80,intItemID,126089.html 
ali se dobar deo atmosfere sa otvaranja može fino osetiti i na fotografijama našeg fotografa Marka Risovića.  

U svakom slučaju,  moraću još jednom da dođem na ovu izložbu i na miru uživam u umetnosti. A to i vama iskreno preporučujem: Tramvajem u XXI vek - i sad i ovde i kad se misli na ovu izložbu ima i drugo i druga značenja. 

Blok galerija razbija neke stare stereotipa i postavlja neke nove mere vrednosti kojima se moramo prikloniti. Ako ne mislimo ostati i bez tramvaja i bez XXI veka. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još