Gradjanima će biti vraćen novac

BEOGRAD, 14. oktobra 2012. (Beta) - Ministarstvo finansija i privrede Srbije će za sledeću sednicu vlade pripremiti odluku kojom će Elektroprivreda Srbije svim gradjanima uz naredni račun vratiti iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru - kada uvećana stopa PDV-a nije bila na snazi.

Ministarstvo je u saopštenju u nedelju navelo da će će gradjanima i privredi kroz račun za utrošenu struju koji će im EPS isporučiti u novembru, biti vraćen iznos za uvećani porez na dodatu vrednost (PDV).

"Napominjemo da Zakon o porezu na dodatu vrednost jeste definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno, u ovom slučaju kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da ipak nije pravedno da gradjani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru i što zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu.

"Odluka ministarstva neće biti na štetu Elektroprivrede Srbije, jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet", dodaje se u saopštenju.

Pogledajte još