Narodna biblioteka objavila Pavićev roman

BEOGRAD, 16. oktobra 2012. (Beta) - Narodna biblioteka Srbije predstavila je u utorak roman Milorada Pavića "Kutija za pisanje", jedno od izdanja koja će se naći na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu od 21. do 28. oktobra.

Književnica Jasmina Mihailović podsetila je da je "Kutija za pisanje" prva Pavićeva knjiga koja je posle njegove smrti objavljena na srpskom jeziku.

"Prvo izdanje 'Kutije za pisanje' predstavljeno je za vreme bombardovanja 1999. godine, pa je zbog teške društvene situacije u tim danima, izostala adekvatna recepcija Pavićevog dela", izjavila je Mihailović.

Radnja romana "Kutija za pisanje" odvija se u Kotoru, Parizu i u Bosni za vreme poslednjeg rata.

"U njemu je prvi put Pavić primenio kodiranu igru-početna slova naziva parfema u kombinaciji sa prvom reči u knjizi, otkrivaju tajnu njegovog drugog dela 'Poslednja ljubav u Carigradu'", rekla je Mihailović.

Opisujući roman "Kutija za pisanje" kao poetički biser, književni kritičar Aleksandar Jerkov istakao je da je to delo ostalo na margini Pavićevog romanopisnog opusa zato što je "Hazarskim rečnikom" postavio granice zbog kojih su njegovi ostali radovi delovali slabo, iako se radi o vrhunskim delima.

Pavićev roman, koji je već preveden na ruski i gruzijski jezik, doživeće i izdanje na engleskom jeziku.

Pogledajte još