Otvaranje Festivala srpskog filma fantastike u četvrtak

BEOGRAD, 17. oktobra 2012. (Beta) - Festival srpskog filma fantastike (FSFF), koji će trajati četiri dana, počeće u četvrtak uveče u 20 sati u Domu omladine Beograda prikazivanjem niza kratkih filmova iz Srbije, Kanade, Španije i Italije, a otvoriće ga Dejan Zečević, jedan od najznačajnijih autora filmova fantastike i horora u Srbiji.

Medju Zečevićevim radovima su "TT Sindrom" (2002), "Četvrti čovek" (2007) i "Neprijatelj" (2011), kao i horor film "Nekrofilm" koji je 1992. godine dobio nagradu Medjunarodnog beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma.

Posle uvodnog baletskog performansa Rekvijem za Makbeta, na programu u sali Amerikana su kratki filmovi "Self Portrait" i "The Captured Bird" Kanadjanke srpskog porekla Jovanke Vučković, koja je kao dugogodišnja urednica horor magazina Rue Morgue proglašavana za jednu od najuticajnijih ženskih figura u svetu horora.

Njen "The Captured Bird" (Zarobljena ptica) producirao je režiser Giljermo del Toro (Guillermo del Torro) - tvorac "Helboja" i "Panovog lavirinta" - i osvojio je ove godine nagradu za najbolji kratki film na festivalu Fantazija u Montrealu, najvećoj svetkovini fantastike i strave na svetu.

Prve festivalske večeri u domaćem takmičarskom programu će premijerno biti prikazan kratki film "Intenzivni udarac u glavu" (2012) Momira Miloševića sa Draganom Mićanovićem i Banetom Vidakovićem u glavnim ulogama, kao i "Priče iz groba" Damira Romanova i "Beskonačno" Mladena Mančića.

Pogledajte još