Prvo izvodjenje mjuzikla Rebeka u Beogradu

BEOGRAD, 23. oktobra 2012. (Beta) - Mjuzikl "Rebeka" u režiji Nebojše Bradića premijerno će biti izveden 9. decembra na Velikoj sceni Teatra Madlenianum povodom 15. sezone rada tog beogradskog pozorišta, saopšteno je u utorak na konferenciji za novinare.

Umetnički direktor Teatra i opere Madlenianum Branka Radović rekla je da će beogradska premijera mjuzikla čije je stihove i libreto uradio Majkl Kunc, a muziku napisao Silvester Levai, prethoditi brodvejskoj.

Prema njenim rečima, radi se o ozbiljnom projektu što se vidi iz činjenice da je rad na mjuziklu "Rebeka" počeo u aprilu ove godine, kada se više od 200 ljudi pojavilo na audiciji.

"Pogrešila sam očekujući da muzika bude laka, jednostavna za izvodjenje. Kompozitor Levai uspeo je da u produkciji 'Rebeke' pronadje balans izmedju pitkog i zahtevnog. Zbog toga i jeste popularan i prihvatljiv za različite slušaoce", rekla je Radović.

Kompozitor Silvester Levai naglasio je da je srpska produkcija tog mjuzikla za njega podjednako važna kao i ona na Brodveju.

"Naša 'Rebeka' ne treba da zvuči kao strani mjuzikl koji je prosto preveden na srpski jezik, već kao srpski mjuzikl. Ja srpski jezik ne govorim tako dobro kao što ga čujem i osećam", izjavio je Levai.

Reditelj Nebojša Bradić kazao je da je autor "Rebeke" Dafni de Morije napisala kultni roman, koji je istovremeno i popularna ali i prava literatura.

Mjuzikl "Rebeka" inspirisan je romanom Dafni de Morije, koji je Alfred Hičkok kasnije pretvorio u film. Svetska premijera mjuzikla održana je u Tokiju 2004. godine i od tada je izvodjen na engleskom, japanskom i nemačkom jeziku.

Prva repriza srpske postavke poznatog mjuzikla zakazana je za 11. decembar.

Pogledajte još