Najbolja šahistkinja sveta promivisala knjige u Beogradu

BEOGRAD, 26. oktobra 2012. (Beta) - Na Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu najveći svetski šahovski as i "madjarski dragulj", po rečima ambasadora Madjarske u Srbiji Oskara Nikovica, Judit Polgar promovisala je u petak dve svoje knjige iz serije "Šahovsko igralište".

Polgar koja je sa manje od 16 godina potukla rekord Bobija Fišera i postala najmladji velemajstor u istoriji - i to u muškoj konkurenciji, rekla je da joj je drago što su je zvaničnici iz Ambasade Madjarske potražili i što je u Beogradu na Sajmu knjiga, čiji je Madjarska počasni gost.

Polgar je navela da su knjige "Šahovsko igralište 1 i 2" nastale kada su njena deca krenula u vrtić i kada je odlučila da se uključi u promociju šaha.

Knjiga "Šahovsko igralište 1" je za sam početak razumevanja šaha i u njoj je objašnjeno šta je to šahovska tabla i kako da se deca zbliže s figurama. "Ta prva knjiga će biti od pomoći bakama i dekama koji se bave decom", rekla je Polgar.

Po njenim rečima, druga knjiga spojila je najvažnije elemente njenog života - dečiju ljubav, šah i životinje.

Knjige je ilustrovala njena sestra, Sofija Polgar, a stihove napisao pesnik Deže Tandori.

"Bilo bi veoma dobro kada bi sve udžbenike pisali pesnici - lakše bi se učilo i pamtilo", predložio je pisac i pesnik Ljubivoje Ršmović.

Pogledajte još