Švargla i nema zime

Neki s pravom naglašavaju da u švargli ima svega onoga što svaki dan jedete u nekoj pašteti, samo bez hemije. Jednostavno uz švarlgu, luk i po neku čašicu rakije nema zime.

Švargla je inače nemački specijalitet i potiče od nemačke reči "schwartenmagen" i označava svinjski želudac ispunjen parčićima mesa od svinjske glave, srca, kožuricom, krvlju i začinima.

Priprema ovog specijaliteta zahteva dosta strljenja i posebne uslove u vidu pušnice za meso. Postoji više recpata za švarglu ali mi vam donosimo nekoliko osnovnih. Pa navalite, osim ako niste na dijeti. Važno je napomenuti da se švargla sprema u svinjskim zeludcima koji moraju da se čiste, a ovaj posao nije ni malo lak, ali kažu da se mogu kupiti i gotovi.

Švargla - osnovi recpet

Sastojci: jedna svinjska glava, kožura, srce, bubrezi i jezik. Na svaki kilogram se uzima: 35 garma soli, 1 gram majorana, 4 grama bibera, 35 grama aleve paprike, beli luk po ukusu.

Glava, slanina, kožure i iznutrice se obare, očiste i iseckaju na komade. Potom se dodaju začini i čorba da bi se dobila prilično tečna masa. Ovom smesom puni se u oprani svinjski želudac ili slepo crevo i dobro se zaveže. Stručnjaci tvrde da želudac mora da bude samo do tri četvrtine pun i da crevo ostane prilično mekano. Potom se ovo bari dok se kraj creva ne uvrnu . Bari se na oko 80 stepni jedan sat, a zatim hladi u hladnoj vodi. Između dve daske se presuje 24 sata, a potom se četiri do pet dana dimi u pušnici.

Ako znate neki bolji recept podelite ga sa nama.

Pogledajte još