Dodeljene nezvanične nagrade Festivala "Kratki metar"

BEOGRAD, 3. aprila 2009. (Beta) - Reditelj filma "Tačka prekida" Igor Toholj dobitnik je nagrada filmskih kritičara Srbije (FIPRESCI) za najbolji domaći film i nagrade žirija Srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara za najbolji domaći angažovani film na 56. Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma.

Predsednik žirija FIPRESCI Srbija Dušan Vukić rekao je da je film "Tačka prekida" Igora Toholja, priča o mašinovođama koji se u svakodnevnom poslu susreću sa mogućnoštću da protiv svoje volje nekome oduzmu život i tako nastavljaju svoj život sa dubokim traumama.

Nagrada filmskih kritičara Srbije za najbolji međunarodni film dodeljena je nemačkom reditelju Johanu Kuhu za film "Izlaz" koji se prema rečima Vukića izdvojio izvanrednim likovnim kvalitetima animacije, koje verno odražavaju filozofsku temu.

Nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije "Jovan Aćin" pripala je autoru Bojanu Cvetkoviću za film "Dobrodošli u Italiju", koji prema rečima predsednika žirija Save Aćina, pokreće duboke i svestrane unutrašnje impulse i koji je uspeo da objedini i sinhronizuje svoju poziciju reditelja, scenariste, snimatelja i montažera.

Pogledajte još