Papa dolazi u Srbiju ako bude pozvan

"Vrh Srbije je ranije pozivao Svetog oca, ali je potom Srpska pravoslavna crkva (SPC) blokirala taj proces", rekao je Nemet na konferenciji za novinare u Biskupskoj rezidenciji sremskog biskupa u Petrovaradinu.

Sremski biskup Đuro Gašparović rekao je da je patrijarh SPC Irinej, u vreme dok je bio niški episkop, izjavio da bi pozvao papu da dođe u Srbiju, ali da danas kaže da postoje "neki problemi" u vezi s tim i da još "ima vremena" za poziv.

"Ali, treba znati da Sveta stolica programira papine posete tri, četiri ili pet godina unapred. I sigurno sada papa neće reći: 'Hajde, molim vas, pozovite me'"
, kazao je Gašparović.

Ladislav Nemet je rekao da je ranije postojala mnogo veća otvorenost za saradnju SPC i Rimokatoličke crkve u vezi sa obeležavanjem 1700. godišnjice Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu.

"Nažalost, zbog različitih događaja, ta saradnja više nije najbolja", rekao je Nemet i najavio da će Rimokatolička crkva u Srbiji sa svoje strane organizovati neke dogadjaje povodom te velike crkvene godišnjice.

NOVI SAD, 7. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još