NOVINE U VATIKANU: Žene će prvi put glasati na zasedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve

Ženama će prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje počinje u Rimu.

Papa Franja je u aprilu odobrio izmene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova.

- Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva - izjavila je direktorka Svetske ženske opservatorije Marija Lija Zervino.

Na tronedeljnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovaće stotine delegata koji će se baviti nekim od gorućih pitanja sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za homoseksualne parove.

Zasedanje će se završiti glasanjem o konkretnim predlozima koji će se zatim izneti papi na razmatranje.

Umesto da se fokusira na jednu temu, kao što je uobičajeno, dnevni red ovog sinoda će se baviti širokim pitanjem kako Rimokatolička crkva može da bude inkluzivnija.

Iako su žene od vitalnog značaja za veći deo crkvenog rada, od podučavanja u katoličkim školama do kadrova u katoličkim bolnicama, crkva im i dalje brani da postanu sveštenici ili pristupe najvišim činovima.

Papa Franja je preduzeo nove korake da reši ovu neravnotežu, imenujući nekoliko žena na visoke položaje u Vatikanu.

Ipak, odluka da se ženama dozvoli da glasaju na sinodu izazvala je negodovanje konzervativnih struja Rimokatoličke crkve.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još