"Naši" traže zabranu Egizita, gej parade i građanskih NVO

Spisak je objavljen na sajtu te organizacije i na njemu se navodi 20-ak nevladinih organizacija, poznatih po promociji ljudskih prava i mirovnom aktivizmu, javlja B92.

Na listi organizacije "Naši" su Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor, Amnesti Internešnl, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Peščanik, Egzit i Inicijativa mladih za ljudska prava, Kvirija centar, Građanske inicijative, Gej-strejt alijansa...

- SNP NAŠI objavljuje spisak nevladinih organizacija koje godinama otvoreno krše Ustav RS i krivične zakone RS i koje se finansiraju iz stranih fondova i ambasada, a koje spadaju u organizacije koje treba, u skladu sa Ustavom i nizom zakona Republike Srbije, u najhitnijem roku zabraniti - kažu "Naši" u saopštenju.

Oni tvrde da je delovanje pomenutih organizacija u najgrubljem sukobu sa interesima građana Srbije i Republike Srbije i njenim zakonima.

- Kao svoj osnovni cilj one imaju urušavanje državnog poretka jedne suverene zemlje, uključujući i političke propagandne kampanje za teritorijalno rasparčavanje RS, poput zahteva da Srbija prizna nezavisnost lažne države 'Kosovo', te najotvoreniji govor mržnje i diskriminaciju prema Srbima u njihovoj matici državi Srbiji na najrazličitije načine - naglašeno je na sajtu "Naši".

Direktorka "prozvanog" Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević kaže za Blic da se ne plaši zbog objavljivanja spiska, ali naglašava da je tako nešto nedopustivo u demokratskoj državi.

Ona pak dodaje i da bi država konačno mogla da kaže šta misli o takvim i sličnim stvarima.

- Pitanje je za državu da konačno kažu šta misle o tome. Reč je o političkom shvatanju. Ako država hoće da se izjasni, vlast bi morala da ima odgovor na ovo - kaže Borka Pavićević i dodaje da je jedini cilj objavljivanja ovakvih spiskova da Srbija bude zatvorena kao Severna Koreja.

S njom se slaže i Dušan Lopušina iz Inicijative mladih za ljudaka prava. Prema njegovim rečima, sve je počelo sa spiskom "koji je stigao od ljudi iz Ministarstva kulture da bi se stiglo do ovog spiska". "Sve to izgleda kao da se pravi jedan objedinjeni fornt" zaključuje on.

Pogledajte još