Umesto vijagre uzmite nar

Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Naučnici smatraju da bi smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.

Uz korist za srce, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog creva, leukemiju i sprečavaju promene koje podstiču rast tumora.

Nar je pun vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži supstance koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže isceđenog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Uz sve nabrojeno, sok od nara poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitet spermatozoida.

Pogledajte još