Miladin Kovačević će biti pušten iz zatvora

Ona je precizirala da na tu odluku pravo da ulože žalbu u roku od tri dana ima i tužilaštvo i odbrana, a rok će početi da teče od dana kad im rešenje suda bude uručeno. Žalba izdržava izršenje rešenja, odnosno Kovačević se neće naći na slobodi pre nego što rešenje suda postane pravosnažno.

Kovačević se nalazi na izdržavanju kazne od dve godine u zatvoru u Somboru zbog brutalnog prebijanja američkog državljanina Brajana Štajnhauera u studentskom klubu u Bostonu 2008. godine, a kaznu je počeo da izdržava početkom 2010. godine.

Prethodno je u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu u Beogradu proveo dva meseca, kao i mesec dana u Americi iz koje je pobegao.
Kovačević je praktično odslužio celu kaznu, a iz zatvora će izaći tek nekoliko dana pre isteka pune kazne.

Prema rečima Ivane Ramić, sud odlučuje i o zahtevima za amnestiranje drugih 1.070 osudjenika koji se nalaze na izdržavanju kazne u zatvoru po presudi tog suda.

Što se tiče pravosnažno osudjenih koji još nisu počeli da izdržavaju kazne u zatvoru, za njih prema rečima Ramićeve, sud nema podatke.
Oni će se svako ponaosob obraćati sudu zahtevom za oslobadjanje dela kazne, shodno Zakonu o amnestiji, tako što će ga podneti pisarnici suda, ukazala je Ramićeva.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija dostavila je nadležnim sudovima spiskove sa imenima 4.350 osudjenih koji uspunjavaju uslove za amnestiju, pošto je u subotu Zakon stupio na snagu.

Pogledajte još