Pacijent mora biti upoznat sa svim svojim pravima

"Osnovna poruka Nacrta zakona o zaštiti prava pacijenata je da pacijent nije samo osiguranik i neko ko odlazi kod lekara da mu se pruži usluga, već je partner kada je reč o njegovom zdravlju i mora u svakom trenutku znati sve informacije o svojim pravima", rekla je Slavica Đukić Dejnović novinarima na pauzi javne rasprave o tom nacrtu zakona.

Prema njenim rečima, pacijent mora biti pitan da li prihvata posledice određenog načina lečenja i mora sam učestvovati u unapredjenju svog zdravlja.

"Zato je važno uvođenje zaštitnika prava pacijenata, kojem još tražimo pravo ime kroz ovu javnu raspravu. Dobro bi bilo da on bude pravnik koji će biti edukovan za ovako važan posao", rekla je ministarka zdravlja.

Govoreći o Nacrtu zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama, o kojem se takođe vodila javna rasprava, Slavica Đukić Dejanović je navela da će prinudno lečenje takvih osoba biti moguće samo pod odredjenim strogim kriterijumima.

"Do sada se organizovala prinudna hospitalizacija osoba sa mentalnim smetnjama, ali smo zakonom predvideli da prinudno bolničko lečenje može biti samo u slučajevima kada pacijent može ugroziti svoj ili živote ljudi iz okoline", rekla je ona.

(Beta)

Pogledajte još