Amnesti internešenel: Da li će iko odgovarati za zločine protiv Srba?

"Posle današnje presude ostaje pitanje - pošto je sud utvrdio da trojica bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nisu krivi, ko je onda počinio te zločine?", upitao je direktor ogranka AI za Evropu i Centralnu Aziju Džon Dalhauzen.

"Da li će iko ikada za njih odgovarati pred sudom? To su pitanja koje žrtve i njihove porodice postavljaju, i nastavljaće da postavljaju, dok pravda ne bude zadovoljena"
, dodao je Dalhauzen u saopštenju.

Procenjuje se da su pripadnici OVK oteli i ubili oko 800 pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu, kao i da je mali broj njihovih tela pronadjen, ekshumiran i vraćen porodicama, podseća AI i poziva na privodjenje pravdi odgovornih za sve zločine tokom rata na Kosovu 1998-99.

Apelaciono veće Haškog tribunala je 2009. naložilo novo sudjenje Haradinaju na bazi toga da sudsko veće "nije uzelo u obzir težinu pretnje koju zastrašivanje svedoka predstavlja za integritet sudjenja", navodi AI i podseća da su se na ponovljenom sudjenju pojavila samo dva svedoka.

"Otmice pripadnika manjinskih zajednica i Albanaca koje je OVK smatrala za izdajnike, jesu ratni zločini, a u nekim slučajevima i zločini protiv čovečnosti. Kao takvi moraju da se istražuju, a Euleks i kosovske vlasti moraju da učine sve kako bi se ogovorni našli pred licem pravde", naveo je Dalhauzen.

Mali broj osumnjičenih za te otmice dospeo je pred sud na Kosovu, ističe AI.

(Beta)

Pogledajte još