Kazna za vulgarne pesme

Odluka je doneta nakon mnogobrojnih pritužbi javnosti zbog vulgarnosti u pojedinim pesama koje se izvode na televiziji i radiju.

Vlasti su započele čišćenje muzičkih kataloga radi "iskorenjivanja svih pojava koje su u suprotnosti sa legitimnom kubanskom popularnom kulturom", kazao je direktor Instituta Orlando Vistel u izjavi za list "Granma".

Posebna pažnja biće posvećena "agresivnim, seksualno eksplicitnim, vulgarnim stihovima, kao i stihovima koji izvrću urodjenu senzualnost kubanskih žena, pretvarajući ih u groteskne seksualne objekte", naveo je Vistel, a preneo AFP.

Muzičarima je potrebna dozvola za rad na Kubi, a oni koji se ne budu pridržavali pravila rizikuju da izgube tu dozvolu", izjavio je on, dodajući da zvaničnici koji budu dozvoljavali izvodjenje uvredljivih pesama rizikuju "stroge sankcije".

Većina pritužbi odnosi se na regeton - vrsta dens muzike, mešavina različitih muzičkih žanrova i ritmova koji potiču sa Kariba, koja najčešće sadrži seksualno sugestivne reči.

Vizel je rekao da kubanske vlasti pripremaju zakon kojim će biti regulisano "javno korišćenje muzike" na televiziji i radiju, koncertima i javnim zbivanjima.

Izvor 24sata.rs

Pogledajte još