Dragin pomogao tajkune sa državnih 30 miliona evra

Tajkuni Milija Babović i Zoran Mitrović, većinski akcionari „Viktorija grupe“, dobili su 30 miliona evra državnih para, a taj novac poklonio im je bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin na ime subvencija za đubrivo!

Oni su preko firme „Fertil“ za samo dve godine (od 2008. do 2010) dobili više od polovine svih subvencija namenjenih za đubrivo, koje su iznosile šest milijardi dinara, iako su ugovori sklapani sa još sedam ponuđača?!

Da je od početka sve bilo sumnjivo, potvrđuju i izveštaji do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo, o čemu je Kurir pisao juče.

Nije jasno zbog čega je ministarstvo povuklo svoju odluku samo dan nakon što je „Azotari“ dodelilo posao, te ugovor na kraju potpisalo s „Fertilom“, čiji je vlasnik „Viktorija grupa“.

Kao razlog su naveli da se protiv „Azotare“ vodi niz krivičnih postupaka zbog kvaliteta đubriva. To je diskriminacija, jer po tadašnjem zakonu o javnim nabavkama nije bilo moguće da se neko eliminiše iz javne nabavke samo zato što se protiv njega vodi krivični postupak.

Nepravilnost je i to što je ministarstvo „Fertilu“ dozvolilo da im isporuči đubrivo u roku od 60 dana, a ne u roku od 30, kako je bilo predviđeno.

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da su oni postavili na sajt sve nepravilnosti koje su uočili, kao i to da imaju dogovor da ne govore o slučajevima koje su pod krivičnim postupcima.

- Normalno da je sumnjivo, ali o tome ne mogu da govorim - rekla je ona kratko.

Pogledajte još