Šarići držali klub u centrali SPS-a?

Na osnovu podataka koji pokazuju složene odnose vlasnika i zakupaca noćnog kluba Vanilla do kojih su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) i novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nameće se pitanje: Šta su zvaničnici Socijalističke partije Srbije znali o braći Šarić i koja je bila uloga crnogorskih kriminalaca u tim poslovima?

CINS i OCCRP pronašli su i sudska dokumenta koja pokazuju da je Duško Šarić, svedočeći pred sudom 2007. godine, decidirano rekao da je vlasnik kluba.

U vezi sa ovim slučajem pominju se i neka druga imena.

Zoran Ćopić, biznismen koji je u Bosni osuđen za pranje novca za Darka Šarića, rekao je tokom ispitivanja na sudu da je vlasnik Vanille bio – Darko Šarić. Pominje se i crnogorska veza sa Vranešom.

Vlasništvo nad Vanillom donelo je Šarićima određeni kredibilitet i status u Beogradu. Duško je često u klubu bio u društvu veoma važnih ljudi. Takav lokal pod sopstvenim obezbjeđenjem pružio je kriminalcima i priliku da se zabavljaju u društvu istaknutih ličnosti Srbije, a da se pri tome ne pribojavaju napada suparničkih grupa.

Klub Vanilla, koji se nalazi u prizemlju sjedišta Socijalističke partije Srbije (SPS) više, izgleda, nema nikakve veze sa braćom Šarić. Međutim, dokumenti i drugi dokazi ukazuju da je, barem od 2006. do 2007, ovaj klub bio povezan sa njima.

Brojni su dokazi koji govore o vezi između braće Šarić i Vanille.

Dokumentacija o vlasništvu kluba do koje se moglo doći, ipak je malo nejasna. Klubom je do prošle godine upravljala kompanija „Spa Group“. U dokumentima iz 2006. i 2007, kao jedan od vlasnika „Spa Group“ navodi se Velibor Vraneš koji je iz Šarićevog rodnog Pljevalja.

Osoba sa istim imenom i prezimenom nalazila se i u nadzornom odboru firme „Palić“ koju je kontrolisao Šarić, a koja je ugašena nakon što je Darko Šarić optužen za pranje novca preko ove firme. Iako su uhapšeni neki članovi upravnog odbora, Vraneš nije uhapšen i ističe kako nema dokaza da je on bio tamo.

Vraneš je rekao da je u tom periodu zaista bio suvlasnik Vanille, ali je porekao bilo kakvu umješanost braće Šarić u vlasništvo nad ovim klubom.

„On (Duško Šarić) je moj školski drug, ali on nema nikakve veze s tim“, kazao je Vraneš. „Ja sam radio menadžerski dio posla. Ja sam dovodio goste (u klub). “

Takođe, Zoran Ćopić je na svom suđenju, prošle godine u Banja Luci, izjavio da je 2008. godine saznao da je Darko Šarić vlasnik ovog kluba. On je sudiji rekao da se, odmah nakon upoznavanja sa Šarićem, dobro raspitao o njemu.

„Beograd je jako mali grad, okrenuo sam nekoliko telefona i pitao ko je taj čovek (Darko Šarić) i tad mi kažu da ima diskoteku Vanilla u sjedištu SPS-a“, rekao je Ćopić.

Sredinom 2008. godine, SPS je postao vodeća partija u Srbiji, Dačić postaje premijer, zadržavši i raniju poziciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Partija je 2005. godine, izdala u zakup ulaz sa ulice od 16 kvadratnih metara Ćiroviću i „Spa Group“ za 200 evra mesečno. Poznati član SPS-a Nikačević je potom dozvolio „Spa Group“ da celokupan prostor pretvori u klub u zamenu za procenat od njegovih prihoda.

Nikačević u intervjuu za OCCRP i CINS tvrdi da nije znao da je klub bio povezan sa Šarićem i da se on oko svega dogovarao sa Ćirovićem, koji je danas vlasnik drugih noćnih klubova u Beogradu - uključujući i Cinema i River.

Zoran Anđelković generalni sekretar beogradskog odbora SPS-a je potpisao ugovor o zakupu 2005, ali on je rekao da ne zna ko je Srećko Ćirović koji je u ime „Spa Group“ potpisao isti taj ugovor. Dodao je da se još 2006. udaljio od stranke zbog svojih privatnih poslova.

Nakon što je Ćirović preuzeo prostor, počeli su incidenti u vezi sa klubom.Nikačević tvrdi da nije znao da je Vraneš bio vlasnik „Spa Group“, sve dok mu novinari OCCRP i CINS-a nisu pokazali dokumentaciju.

Policija nikada nije istražila samo poslovanje kluba. Godine 2007, trojica od četvorice dilera uhapšenih zbog posedovanja heroina, bili su povezani sa klubom ili njegovim navodnim vlasnicima.

Kasnije, 2010. godine, kada je policija krenula na Šarića u okviru velike međunarodne akcije Balkanski ratnik, klub Vanila je opet bio netaknut. Tadašnja funkcija Ivice Dačića je bila ministar policije.

Vanilla klub je mogao pomoći Šarićima da stvore sebi imidž – nalazi se u centrali političke partije. Prema tračerskim časopisima iz tog vremena, beogradska društvena elita, uključujući i poznate manekenke, poslovne ljude, pjevače, ali i kriminalce, izlazila je u Vanillu.

Dnevni list „Kurir“ je nedavno objavio fotografiju na kojoj su zagrljeni Duško Šarić i Marko Mišković, sin najbogatijeg srpskog biznismena, Miroslava Miškovića, snimljenu baš u klubu Vanilla.

Izvor: CINS

Pogledajte još