Ko će stati na put mafiji koja pljačka putnike širom Beograda?

Nije tajna da sve veći broj građana Beograda ne ostvaruje polazak direktno sa BAS-a kad negde putuje, nego čekaju na alternativnim autobuskim stajalištima kako bi izbegli plaćanje papreno skupe peronske karte.

Cena peronske karte na BAS-u je 130 dinara, a samo nekoliko metara dalje na Lastinoj autobuskoj stanici peronska karta košta 35 dinara i nudi iste usluge. Poređenja radi, cena peronske karte u Novom Sadu je 50 dinara

Postavlja se pitanje kako je moguće da bude toliko razlika, gde odlazi novac od peronskih karata i dokle će građani trpeti ovako paprene cene bez objašnjenja?

U BAS-u nisu bili raspoloženi da pričaju na ovu temu i odbili su da odgovore na svako pitanje koje ima veze sa peronskim kartama.

Međutim, muke Beograđana se tu ne završavaju. U poslednje vreme sve je više građana koji se žale da su opljačkani prilikom kupovine karte na alternativnim autobuskim stajalištima.

Grad Beograd je doneo odluku da međugradski autobusi mogu da se zaustavljaju na nekoliko stajališta gradskog prevoza kako bi građanima olakšali da ne dolaze na BAS, a organizovana mafija je odlučila da iskoristi tu činjenicu kako bi pljačkala ljude.

Naime, na tim stajalištima se pojavljuju ljudi koji za sebe tvrde da su vozači ili kondukteri, prema svedočenjima građana imaju i majice nekog prevoznika, pa prodaju karte za koje se kasnije ispostavi da su nevažeće.

- Skoro sam putovala do Požarevca i čekala autobus na Autokomandi. Prišao mi je mladić i predstavio se kao vozač autobusa koji čekam i ponudio da kupim kartu da ne bi čekala gužvu pri ulazu u autobus. Bio je jako ljubazan i izdao mi kartu. Posle toga se udaljio, a kada sam ušla u autobus ispostavilo se da je karta lažna i nevažeća - kaže Jadranka U. za naš portal.

Ona nije jedina koja je prevarena na taj način, već je taj broj svaki dan sve veći.

Zbog svega navedenog, stiče se utisak da to ne radi jedan čovek, već organizovana mafija koja ne deluje samo na Autokomandi, već na više lokacija.

Takođe, ne pokušavaju da opljačkaju samo putnike koji putuju unutar Srbije, već i one koji idu na put u inostranstvo.

Ispovest naše sugrađanke najbolje svedoči o tome.

-Nosila sam kofere na dogovoreno stajalište za put u Grčku i prišao mi je jedan mladić nekih 50 metara pre stajališta i ponudio se da mi pomogne. Rekao mi je da je on vozač i počeo je da telefonira. Onda je od mene zatražio da mu dam 100 evra kako bi kupio neki zeleni karton koji nam je potreban za put, a novac će mi vratiti odmah u autobusu. Nisam želela da pristanem, a onda mi je dao telefon da pričam sa nekim čovekom koji mi je tvrdio da je takođe iz agencije i da ne brinem, da je to njihov vozač i da će mi novac biti vraćen. Dala sam mu novac, on se udaljio, a kada sam ušla u autobus i tražila novac, niko od vozača nije znao o čemue se radi i rekli su mi da sam prevarena od strane mafije koja pljačka putnike - kaže Biljana J. koja je opljačkana prilikom puta u Grčku ovog leta.

U MUP Srbije ne znaju ništa o postojanju ove mafije, ali zbog učestalih žalbi građana i sve više ovakvih slučajeva, pojačaće kontrolu na alternativnim stajalištima i probati da uđu u trag ovim lopovima.

Pogledajte još