Cena šećera ne bi trebalo da se menja

Vlada Srbije trebalo bi  da donese odluku o tome da lekovi sa, takozvane, pozitivne liste poskupe u proseku za šest odsto. Ovo poskupljenje će imati minimalan uticaj na ukupnu inflaciju − samo 0,1 odsto, izjavio je novinarima profesor dr Bojan Dimitrijević, republički ministar trgovine, turizma i usluga i pritom objasnio da lekovi nisu odavno poskupljivali, pa su tako domaći bili oko 40 odsto jeftiniji od istih takvih u inostranstvu. 

Kada je reč o ceni šećera, međutim, dr Dimitrijević smatra da proizvođači ne bi trebalo da dižu cenu, jer za to nema razloga. U svakom slučaju tokom ove nedelje s proizvođačima biće održan sastanak uz učešće i predstavnika Ministarstva poljoprivrede. 

Kao razloge za zahtevanje poskupljenja šećera ministar je pomenuo to što je njegova cena porasla na svetskom tržištu, kao i činjenicu da je Srbija iskoristila prelevmane i povoljnu cenu, pa je veća količina šećera izvezena. Preostala količina je mala i idealna za podizanje cena, smatra dr Dimitrijević ali i dodaje da je dugoročno i jedino pravo rešenje smanjivanje monopola u toj oblasti. O mogućim rešenjima ovog problema već se razmišljalo, pa se jedno od njih videlo u smanjivanju prelevmana, što je manje verovatno da će se dogoditi, jer EU nije za to rešenje, tako da je izgleda izvesniji interventni uvoz šećera. (“Pregled”)

Pogledajte još