Cena šećera ne bi trebalo da se menja

Vlada Srbije trebalo bi  da donese odluku o tome da lekovi sa, takozvane, pozitivne liste poskupe u proseku za šest odsto. Ovo poskupljenje će imati minimalan uticaj na ukupnu inflaciju − samo 0,1 odsto, izjavio je novinarima profesor dr Bojan Dimitrijević, republički ministar trgovine, turizma i usluga i pritom objasnio da lekovi nisu odavno poskupljivali, pa su tako domaći bili oko 40 odsto jeftiniji od istih takvih u inostranstvu. 

Kada je reč o ceni šećera, međutim, dr Dimitrijević smatra da proizvođači ne bi trebalo da dižu cenu, jer za to nema razloga. U svakom slučaju tokom ove nedelje s proizvođačima biće održan sastanak uz učešće i predstavnika Ministarstva poljoprivrede. 

Kao razloge za zahtevanje poskupljenja šećera ministar je pomenuo to što je njegova cena porasla na svetskom tržištu, kao i činjenicu da je Srbija iskoristila prelevmane i povoljnu cenu, pa je veća količina šećera izvezena. Preostala količina je mala i idealna za podizanje cena, smatra dr Dimitrijević ali i dodaje da je dugoročno i jedino pravo rešenje smanjivanje monopola u toj oblasti. O mogućim rešenjima ovog problema već se razmišljalo, pa se jedno od njih videlo u smanjivanju prelevmana, što je manje verovatno da će se dogoditi, jer EU nije za to rešenje, tako da je izgleda izvesniji interventni uvoz šećera. (“Pregled”)

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.