Cena pala sa 60 na 35 dinara

Cena maline u Valjevskom kraju je iznenada počela da pada. U sredu je na otkupnim mestima primana po ceni od samo 35 dinara za kilogram prve klase. Zapravo, seljacima nije isplaćivan novac, već je malina uzimana na reč, uz izdavanje potvrde. Otkupljivači nestašicu dinara objašnjavaju kursom evra, koji je izuzetno nizak, te se hladnjačarima ne isplati da konvertuju devize, ali i merama monetarne politike, posebno uslovima kreditiranja koji su vrlo nepovoljni. Gotovo identično objašnjenje je i za pad cena, ali uz domaće nedaće dodaju i kretanje cena na svetskom tržištu. 

Koliko juče u Valjevskom kraju malina je otkupljivana po ceni od 55 pa čak i 65 dinara za kilogram na otkupnom mestu na terenu. Trenutna najveća cena je 55 dinara za prvu klasu franko hladnjača. 

− Osnovni problem je što su stalni kupci iz EU rezervisani i kupuju minimalne količine, očekujući da vide kakav je rod u Poljskoj, čija je malina znatno jeftinija. Prema prvim najavama Poljaci imaju dobar rod i procena je da će rashlađenu malinu prodavati na paritetu franko kupac za samo 45 evrocenti po kilogramu − kaže za „Pregled“ Čedomir Nikolić, direktor „Podgorine fruht“. Direktor jedne velike kompanije iz Nemačke nam je rekao da potražnja postoji, ali da Srbija više nije u poziciji da značajnije utiče na cenu, već je to mesto zauzela Poljska.
− Na rezervisanost kupaca, posebno kada je u pitanju rashlađena malina iz Srbije, značajnog uticaja ima kvalitet. U EU smo utvrdili da ste dodavali šećer i tako ostvarivali enormnu zaradu, jer kada se koristi šećer malina, koja u kilogramu ima obično do 10, dobija čak 100 briksa (jedan od elemenata kvaliteta). Pa, zaboga, i mi imamo šećer − kaže naš sagovornik iz Nemačke, koji nije želeo da ostane anoniman. U novonastaloj situaciji seljaci nemaju izlaz i jednostavno su primorani da malinu prodaju otkupljivačima po ceni koju oni odrede. Istovremeno, problema imaju i hladnjačari, koji imaju dovoljno skladišnih, ali ne i kapaciteta za zamrzavanje. Valja podsetiti da je, prema procenama ovogodišnji rod za trećinu slabiji nego lane. Seljaci tvrde da su mnogi malinjaci zapušteni i da su izostale agrotehničke mere, što je posledica prošlogodišnjih otkupnih cena, kada se kilogram maline plaćao do 45 dinara. (“Pregled”)

Pogledajte još