Dogovor oko platforme za Kosovo u ponedeljak

Babić je Tanjugu rekao da će u ponedeljak predsednik parlamenta Nebojša Stefanović održati sastanak sa šefovima poslaničkih grupa, kada će im biti predočen tekst platforme, prenosi "B92"

“U skladu sa već poznatim najavama i dogovorom, tekst platforme biće predstavljen na sastanku u ponedeljak, kome će prisustvovati svi šefovi poslaničkih grupa i tada će i ući i skupštinsku proceduru”, rekao je Babić.

Predsednik parlamenta juče je novinarima u Skupštini Srbije rekao da očekuje da će se platforma o Kosovu i Metohiji naći na dnevnom redu parlamenta do kraja godine.

“Očekujem da se do kraja godine steknu uslovi za sazivanje sednice parlamenta na kojoj će se o platformi raspravljati”, rekao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da platforma o Kosovu mora biti radikalna u zaustavljanju sunovrata, odnosno predavanja Kosova ni za šta, čak ni za datum početka pregovora sa EU.

"Platforma kasni, gotovo je i nepotrebna u trenutku kada je Vlada Srbije toliko napredovala u procesu predavanja Kosova Albancima",
rekao je Samardžić agenciji Beta.

On je naveo da, kada se pogledaju zaključci EU koje je Vlada Srbije prihvatila kao dobru vest, može se videti da je Vlada kapitulirala na temi Kosova.

"Još ako se prihvate uslovi koji stoje u tim zaključcima, to će biti zaista definitivno priznanje Kosova, pa tek onda određivanje eventualnog termina za početak tih razgovora (o pridruživanju EU)",
rekao je Samardžić.

Srbija, kako je naveo, otvara granične prelaze na Kosovu, a nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

"Mi sve dajemo, ne dobijamo ništa. Kada kažem sve, u bukvalnom smislu reči daje se teritorija. Takva platforma bi morala da zaustavi taj proces i da bude znak volje Vlade Srbije da okrene list. Bez okretanja lista u kosovskoj politici od leta 2008. do danas u odnosu na tu politiku, nema nikakvog boljitka"
, ocenio je Samardžić.

On je rekao da ne očekuje da se tako nešto može dogoditi, ali da DSS ne bi hteo da spekuliše i da će sačekati da vidi šta piše u platformi i da će se DSS odnositi kritički prema tom dokumentu ako ne bude značio "okretanje novog lista".

Prema njegovim rečima, platforma treba da polazi od Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da ukaže na potrebu odbacivanja svih onih akata dela međunarodne zajednice, pre svega zapadnog sveta koji su besomučno kršili i međunarodno pravo i svoje unutrašnje pravo u pokušaju da oduzmu Kosovo od Srbije.

Pogledajte još