Horoskop za 2013. po Morgan Stenliju:Italija ruši evro, Rusija kao SSSR, skup hleb, novi nemiri

To je tek nekoliko događaja koji će u sledećoj godini promeniti tok istorije i izazvati kod mnogih investitora srčane napade, ukazuju analitičari američke investicione banke "Morgan Stenli".

"Morgan Stenli", koji već 30 godina u decembru objavljuje spisak makroekonomskih događaja koji mogu da začude učesnike na tržištu i da ih uznemire, ocenjuje da je verovatnoća da se oni obistine 50 odsto.

Prema scenariju za iduću godinu, rast svetske ekonomije će ostati u "zoni sumraka" - negde između početka stabilnog rasta i mogućnosti ponovnog pada u recesiju, objavljeno je na Internet strani Finmarket.ru.

Problem inflacije u svetskoj ekonomiji je iščezao, mada brzo uspostavljanje ekonomskog rasta u SAD i Kini, šokovi na tržištu prehrambenih proizvoda ili znatni rast aktiva centralnih banaka mogu da dovedu do skoka stvarne i očekivane inflacije.

Regulatori u tom slučaju neće rizikovati i preduzimati bilo kakve ozbiljne mere radi zaustavljanja rasta cena u svetu, s obzirom na znatnu krhkost svetskog finansijskog sistema i zavisnost od niskih kamatnih stopa. Centralne banke će najverovatnije ignorisati inflatorne skokove ili će sasvim odustati od svojih ciljeva za inflaciju.

Rast cena pšenice će dovesti do novih nemira i pobuna, prognoziraju analitičari "Morgan Stenlija".

Pogledajte još