Gigant pod blokadom - država prodaje Galeniku

Država je procenila da joj je isplativije da proda kapital i svu imovinu ove kompanije za najmanje 120 miliona evra, nego da u nju i dalje ulaže novac. Jer, samo za pokriće tekuće likvidnosti tokom naredne godine, Galenici je neophodno 50 miliona evra, dok se gubici procenjuju na 170 miliona evra, pišu Večernje novosti.

Zainteresovanih, kažu u srpskoj Vladi, ima. Reč je o kanadskoj kompaniji "Valiant“, koja je vlasnik i nekadašnje firme Milana Panića, "ICN“. Zainteresovana je, prema tvrdnjama iz vlasti, i jedna nemačka kompanija.

Prošli pokušaj prodaje, tokom 2010. godine, okončan je neslavno. Država je krajem 2009. raspisala pretkvalifikacioni tender, tražeći za Galeniku minimum 200 miliona evra. Odazvale su se samo dve firme: jedna indijska i jedna kiparska kompanija, nudeći gotovo upola manju sumu.

Galenika je, od giganta koji profitabilno posluje prošle godine upala u blokade računa zbog prevelikih troškova i pristiglih potraživanja. Veliki problem napravila je nemogućnost naplate potraživanja koje je Galenika imala prema veletrgovcima lekovima.

Rukovodstvo kompanije lane je smenjeno, a tadašnja vlast usvaja, početkom ove godine, zakon kojim garantuje za novo zaduženje Galenike od 70 miliona evra kod četiri komercijalne banke. Novac je namenjen refinansiranju kratkoročnih obaveza.

Pogledajte još