Večeras dve američke sonde padaju na Mesec

Dve sonde Američke svemirske agencije (NASA), koje su poslate u mesečevu orbitu kako bi izvršile meranja i mapiranje Mesečeve površine, pašće večeras ciljano na njegovu površinu.

- Sonde su završile svoju misiju i potrošile gotovo svo gorivo. Kao što je i bilo predviđeno, one će udariti u Mesec, blizu severnog pola - objasnila je na konferenciji za novinare Marija Zuber, profesorka geofizike sa Tehnološkog instituta Masačusets (MIT) i vođa naučne misije "Grail".

Nakon što potroše svo gorivo, sonde će večeras u 23.28 sati ciljano udariti u planinu na Mesecu, brzinom od 1,7 kilometara u sekundi (nešto više od 6.000 kilometara na čas). Razbiće se o mesečevo tle i eksplodirati u razmaku od 20 sekundi na oko 20 kilometara udaljenosti jedna od druge, precizirao je za Rojters Dejvid Lehman, direktor projekta u NASA Laboratoriji za mlazni pogon, piše  "24sata"

Sonde će pasti na tamnu stranu Meseca, tako da sudar neće biti vidljiv sa Zemlje, ali će ga zato snimiti treća sonda - Lunar Reconnaisance Orbiter. Sonde bliznakinje, Ebb i Flow, su snimile veliki broj fotografija i obavila veoma precizna merenja mesečevog gravitacionog polja koja otkrivaju raspored masa kao i debljinu i sastav pojedinih slojeva Meseca sve do njegovog jezgra. Njihova istraživanja su pokazala da je mesečeva kora daleko tanja nego što su naučnici dosad mislili.

Pogledajte još