Slučaj C-Market: Istraga oko zloupotreba u privatizaciji se privodi kraju

Očekuje se da će ključna stvar u proširenju istrage protiv Miškovića biti nezakonite radnje koje su dovele do toga da jedna uspešna kompanija doživi ekonomski sunovrat i praktično nestane sa tržišta.

Danas je "Ce market“ u većinskom vlasništvu belgijske firme "Delez“ i to 75,38 procenata, dok je ostatak u društvenom vlasništvu. Mišković je 2005. kupio akcije "Ce marketa“ za 29 miliona evra, iako je tada bilo procenjeno da je njihova vrednost 325 miliona evropskih novčanica, a preprodao ih prošle godine "Delezu“, kao lanac "Maksi“ prodavnica - za skoro milijardu evra.

Privatizacija nekada najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji započela je još 1991. godine, a kompanija je 1998. godine registrovana kao Trgovinsko akcionarsko društvo "Ce market“, sa 76,94 odsto akcija u privatnom vlasništvu i 23,06 odsto akcija u vlasništvu države. Od osnivanja njen direktor je bio Slobodan Radulović, koji je godinama u bekstvu kao jedan od glavnih optuženih u slučaju takozvane "stečajne mafije“.

Tadašnji ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, 20. septembra 2002. godine, podneo je zahtev za privatizaciju "Ce marketa“, tako što će se od neprivatizovanih 23,06 odsto kapitala, 70 odsto preneti Akcijskom fondu, a 30 odsto podeliti besplatno.

U inicijativi ministarstva stoji da je "Ce market“ društveno preduzeće, iako je ono od 1998. godine akcionarsko društvo u većinskom privatnom vlasništvu. Posle isteka Radulovićevog mandata, Udruženje malih akcionara "Ce marketa“, koje predstavlja 102.000 akcija, odnosno oko 51,5 odsto, zatražilo je maja 2003. godine sazivanje Skupštine.

Kako na taj zahtev nije odgovoreno, mali akcionari su sami održali skupštinu i postavili novi Upravni odbor. Trgovinski sud u Beogradu je poništio tu odluku. Na zahtev "Senzala“, brokera akcionara okupljenih oko Udruženja, Centralni registar hartija od vrednosti je marta 2004. godine doneo rešenje o dodeli CFI koda i ISIN broja emitentu "Ce market“ i akcije su izašle na berzu.

Posle dve godine, na osnovu uslova iz Memoranduma, "Laderna“ je svoje akcije prodala "Delti“ po ceni koja je unapred utvrđena.

Po ceni od 25.800 dinara po akciji, 7. decembra 2005. "Primer Ce“ kupuje 74,5 odsto akcija "Ce marketa“. U vlasništvu malih akcionara je ostalo 2,5 odsto akcija, dok je 23 odsto u vlasništvu države. Ubrzo je obavljena i poslovna transakcija koja je dogovorena Memorandumom i tako je Mišković dobio trgovinsku mrežu kojom je raspolagala njegova "Delta“.

Policija i Tužilaštvo, međutim, sumnjaju da su Miroslav Mišković i njegovi poslovni partneri u poslovima oko kupovine "Ce marketa“ načinili niz zloupotreba, odnosno da je Mišković daleko ispod cene dobio u tom trenutku jednu od najuspešnijih srpskih firmi.

(Novi Magazin)

Pogledajte još