Od izvoza 333,2 miliona dolara

Osim nemetalnih minerala, koji su ostvarili najveću stopu rasta od 12 odsto, značajan udeo u proizvodnji imali su i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda

Preduzeća hemijske industrije, gumarske i industrije nemetala u Srbiji, proteklih meseci, nisu ostvarila očekivane rezultate, pa u cilju rasta izvoza i konkurentnosti, Vladi predlažu preduzimanje konkretnih mera. 

Radi normalnog odvijanja proizvodnje u većim sistemima hemijske industrije, koji koriste prirodni gas, bilo kao sirovinu ili kao energent, kako je istakao Vekoslav Šošević, sekretar Udruženja hemijske, gumarske i industrije nemetala Privredne komore Srbije, na sastanku u Privrednoj komori Srbije, hitno treba uspostaviti mehanizam kontinuiranog snabdevanja, kao i utvrditi nižu cenu gasa za korisnike u industriji, odnosno uvesti tarifni sistem. Usklađivanjem cene gasa za hemijsku preradu sa cenama u susednim državama, omogućilo bi se da domaći proizvođači budu konkurentni sa kompanijama iz regiona, a u cilju urednijeg snabdevanja tržišta lekovima potrebno je sveobuhvatno urediti sistem politike cena lekova i jasno definisati proizvođačku cenu, veleprodajnu i maloprodajnu maržu. Odgovarajućim merama politike cena potrebno je, kako se čulo, otkloniti disparitet između cena domaćih i uvoznih lekova, kako bi se stvorili uslovi za normalno odvijanje proizvodnje, kao i dostizanje standarda Evropske unije u proizvodnji i prometu lekova.

U okviru izmena u poreskoj politici, ističe Šošević, trebalo bi ukinuti PDV za lekove sa Pozitivne liste, a sve u cilju finansijske konsolidacije Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i to prvenstveno zbog nedovoljnog priliva sredstava iz budžeta. Traži se i izmena Zakona o deviznom poslovanju u delu koji se odnosi na rokove naplate izvoza. Tačnije, privrednici predlažu da se rok za naplatu izvezene robe poveća sa 90 na 180 dana, od dana izvoznog carinjenja, čime bi se izvozni poslovi sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana smatrali kreditnim poslovima koji moraju biti registrovani kod Narodne banke Srbije. Pomenuta mera doprinela bi podizanju konkurentnosti na inostranom tržištu. Predloženo je i preispitivanje odredbi „Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobađanja kod PDV, sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza“ i to odredbi koje se odnose na promet sa Crnom Gorom, kao i na uslove propisane „Uredbom o izvršenju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji AP Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije SB OUN broj 1244“ u cilju pojednostavljenja procedure.

Proizvodnja u grupacijama hemijske industrije, od januara do maja, se razlikuje, a slična situacija je i u gumarskoj industriji i industriji nemetala. Tačnije, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda u Srbiji je u prvih pet meseci ove godine, u odnosu na isti period lane, povećana za 3,6 odsto, proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala je, u istom periodu, bila veća za 12 odsto, ali zato proizvodnja proizvoda od gume i plastike beleži smanjenje za 3,1 odsto. Majska proizvodnja gume i plastike, u 2006. godini, takođe beleži smanjenje od 3,9 odsto, u odnosu na maj 2005. godine, što ukazuje na dalji negativan trend. U prvih pet meseci ove godine, najveći rast izvoza, od 45,9 odsto, u odnosu na isti period lane, postignut je u oblasti proizvodnje proizvoda od ostalih minerala. Izvoz proizvoda od gume i plastike, kako se čulo, povećan je za 11,2 odsto, a hemikalija i hemijskih proizvoda za 9,3 odsto.

Uvoz u oblasti proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, je povećan za 24,4 odsto, proizvoda od gume i plastike 16,6 odsto i proizvoda od ostalih minerala 9,1 odsto. Ostvarenim izvozom u vrednosti od 333,2 miliona američkih dolara, u prvih pet meseci ove godine, uz rast od 12,3 odsto, u odnosu na isti period 2005. godine, hemijski proizvodi, proizvodi od kaučuka i nemetalnih minerala učestvuju sa 16,5 odsto u ukupnom izvozu Srbije, tačnije, sa 17,5 odsto u izvozu proizvoda prerađivačke industrije Republika. Istovremeno, uvoz u ovoj proizvodnji, u vrednosti od 806,7 miliona američkih dolara, kako se čulo u Privrednoj komori Srbije, beleži rast za čitavih 23,5 odsto. (“Pregled”)

Pogledajte još